Vijesti / Društvo

Interaktivne klupice projekt su Turističke zajednice, a ne Grada Varaždina

Interaktivne klupice projekt su Turističke zajednice, a ne Grada Varaždina

Nakon što je 25. travnja u nekim varaždinskim medijima prilikom izvještavanja s petog javnog kolegija gradonačelnika Ivana Čehoka, objavljena nepotpuna informacija o projektu 'Umjetnost na ulici - urbani mobilijar u funkciji turizma', Turistička zajednica grada Varaždina oglasila se priopćenjem.

> URBANA OPREMA Varaždin dobiva klupe-gnijezda i klupicu koja svira i svijetli

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

'Umjetnost na ulici - urbani mobilijar u funkciji turizma' je projekt koji se u skladu s prioritetima Strateškog plana razvoja turizma grada Varaždina do 2020. godine kontinuirano provodi već petu godinu, a njegov je idejni začetnik, nositelj, organizator i realizator Turistička zajednica grada Varaždina.

U nekim je varaždinskim medijima 25. travnja prilikom izvještavanja s petog javnog kolegija gradonačelnika, objavljena nepotpuna informacija o nastavku spomenutog projekta.

Iako je na kolegiju gradonačelnika istaknuto da je riječ o projektu Turističke zajednice grada Varaždina neki su mediji postavljanje tzv. glazbene klupe na Franjevačkom trgu, ispred bivše robne kuće Varteks, javnosti predstavili kao aktivnost i inicijativu Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša, što nije točna, ni potpuna informacija.

Turistička zajednica svake godine, vlastitim sredstvima i uz financijsku potporu prije svega Hrvatske turističke zajednice i Grada Varaždina, ali i drugih institucija, javni prostor Varaždina obogati trajnim umjetničkim kreacijama kojima je cilj ojačati identitet grada, obogatiti njegov kulturni i turistički imidž te osnažiti ugodu boravka i života u Varaždinu.

Do sada je u povijesnoj gradskoj jezgri postavljen cijeli niz umjetničkih instalacija poput gradskih 'cimera' (kornjača, sirena, železni čovek...), instalacija Pogled i Ptice, poput klupa Obluci i Tok Drave, Kraljevskog stolca, Krinoline ljubavi, instalacija Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič.

Prilikom promišljanja i osmišljavanja zahvata u javnom prostoru, Turistička zajednica grada Varaždina je uspostavila blisku i produktivnu suradnju s profesorima i studentima Studija dizajna zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta s kojima je od 2012. godine održano više radionica i projekata tijekom kojih su se rađale ideje za obogaćivanje javnog prostora povijesne jezgre Varaždina, a tijekom 2016. je tema javnog prostora povijesne jezgre Varaždina bila uvrštena i u kurikulum studija dizajna.

Projekt postavljanja posebno osmišljenih i dizajniranih klupa nastao je kao rezultat te kreativne suradnje, a klupe su tematski osmišljene tako da interaktivno simboliziraju različite aspekte varaždinskog kulturnog nasljeđa i identiteta.

Za realizaciju projekta je Turistička zajednica grada Varaždina tijekom 2017. godine osigurala financijsku potporu HTZ-a u iznosu od 40 tisuća kuna, pribavila sve potrebne suglasnosti i dokumente, a prva će se tijekom svibnja 2018. godine postaviti već spomenuta glazbena klupa na Franjevačkom trgu, koju potpisuje Studio Clinica, nakon koje će se postaviti i klupa “Gnijezdo” Sanje Rotter, znamenite produkt-dizajnerice specijalizirane za drvo, dizajnirana još 2012. godine.', stoji u priopćenju Turističke zajednice grada Varaždina.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!