Vijesti / Društvo

MATURANTI, POZOR! Pročitajte kakav je program pripremljen za vas ove godine!

MATURANTI, POZOR! Pročitajte kakav je program pripremljen za vas ove godine!

Ove godine maturanti neće biti 'prepušteni sami sebi'. Naime, za maturante je pripremljen trodnevni program Maturantika 2018. koji će se odvijati od 16. do 18. svibnja. Ono što se najviše ističe svakako je organizacija velikog dijela programa u Parku mladih, koji je dosad i bio neslužbeni centar svih maturantskih zbivanja, a ove će se godine nadležne službe pobrinuti kako bi maturanti u Parku mladih imali zadovoljene sve osnovne potrebe, od nužih montažnih toaleta do ponude hrane i pića po, za maturante, prihvatljivim cijenama.

Upravo je u samom nazivu Maturantika, koji se koristi prvi put u Hrvatskoj, sakrivena težnja organizatora da se izbjegnu negativne implikacije onog što nosi drugi popularni naziv završnih maturantskih dana, Norijada.

No glavnu ulogu svakako će imati maturanti za koje će biti organizirana brojna sportska natjecanja kao i glazbeni nastupi školskih bendova.

- Želimo sve studente okupiti na jednom mjestu, ponuditi im razne sadržaje koji će ih okupirati, ali i ostaviti mjesta za njihove želje – istaknuo je zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak.

Organizaciju Maturantike na sebe su preuzeli Varaždinska županija, Grad Varaždin, Koncertni ured i Policijska uprava varaždinska.

Program

Valja istaknuti kako će ove godine po prvi put biti organiziran i mimohod maturanata od samog Parka mladih do balkona Varaždinske županije, gdje će žiri odabrati razred s najboljom maturantskom odorom, a potom će se maturanti vratiti do Parka mladih.

Mimohod maturanata zakazan je za prvi dan Maturantike, a prije samog mimohoda, koji će se odviti od 17 do 18 sati, u Parku mladih će od 14 do 17 sati nastupiti plesni parovi, bendovi i DJ-evi iz svake škole.

Drugi dan pripasti će sportskim i e-sportskim natjecanjima. Od 14 do 18 sati, u Parku mladih i Elektrostrojarskoj školi, maturanti će se moći okušati u šaljivim sportskim natjecanjima i u video igrama.

Zadnji dan, petak 18. svibnja, građani će ponovo moći gledati već tradicionalnu kvadrilju u izvedbi maturanata svih škola. Početak je u 12 sati.

Prije kvadrilje, od 9 sati i 30 minuta do 11 sati i 30 minuta, na Korzu će maturanti predstavljati svoje škole i prodavati kreativne proizvode, a sva prikupljena sredstva donirat će Zakladi za prevenciju kriminaliteta 'Sveti Mihael'.

Podnevni dio završnog dana preselit će se na Park mladih gdje će od 14 do 18 sati svoje umijeće pokazati školski bendovi.

- Nadam se kako će se Maturantika organizirati i sljedeće godine i nadam se kako će se još i dodatno razvijati – istaknula je zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica.

Sigurnost i logistika

Kako će Park mladih ove godine postati i službeno okupljalište maturanata, policija je odlučila kako će na tom prostoru provoditi preventivne mjere, dok će represiju koristiti tek slučajevima nužde. No ta pravila vrijede tek za Park mladih, u ostalim dijelovima grada policijski službenici neće biti otklona od standardne procedure.

- Želimo da Maturantika bude zabavna i sigurna. Policijska uprava varaždinska već je započela s preventivnim mjerama i želimo da maturanti ta tri dana budu zreli i odgovorni. Manje represije, više preventive – rekao je načelnik Policijske uprave varaždinske Predrag Benčić.

Uz navedeno, u Parku mladih patrolirat će takozvane mješane ophodnje koje će se sastojati od roditelja, profesora i policijskih službenika.

Posebna regulacija prometa vrijedit će za vrijeme mimohoda, a detalje će policija objaviti u danima ispred nas.

Logističke zadatke na sebe je preuzeo Koncertni ured Varaždin te će se oni pobrinuti kako bi u Parku mladih bile zadovoljene osnovne higijenske potrebe, ali i kako bi se maturantima ponudio razlog za boravak u Parku mladih.

- Ovo je prvi put da radimo na ovakav način, želimo se približiti maturantima i njihovim 'prirodnim' mjestima okupljanja. Osigurali smo hranu, pozornicu, razglas, videozidove, opremu za DJ-jeve... - rekao je Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Istaknuo je Rojnik kako programi traju do 18 sati, a nakon toga maturanti će i dalje moći ostati u Parku mladih gdje će imati 'imunitet', a ostali se mogu uputiti u 'noćni život'.

No ostaje otvoreno pitanje koji će to noćni život maturanti odabrati, omiljeno okupljalište 'treće smjene' maturanata bio je disko klub Šampion u Međimurskoj županiji, no on je zatvoren, a noćni život u Varaždinu u biti i ne postoji.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!