Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR 1896. godine rođen Josip Štolcer Slavenski, skladatelj

VŽ KALENDAR 1896. godine rođen Josip Štolcer Slavenski, skladatelj

11.5.1901. U Trakošćanu je u 54.godini umrla Julijana Drašković, slikarica. Bila je supruga vlasnika trakošćanskog dvorca grofa Ivana Draškovića. Slikala je portrete, likove ljudi iz ovog dijela ivanečkog kraja. Radila je u tehnikama tempere, akvarela i ulja.

11.5.1896. Rodio se Josip Štolcer Slavenski. U rodnom Čakovcu završio je građansku školu i pekarski zanat, a zatim se zaposlio u Varaždinu kao pekarski pomoćnik. Njegov glazbeni talent otkrio je varaždinski profesor Antun Šter koji ga je podučio glazbenoj teoriji. Kao samouki dječak Josip Štolcer Slavenski prvu je skladbu komponirao s 14 godina. Godine 1913. omogućeno mu je studiranje na Muzičkoj akademiji u Budimpešti gdje je sve ispite položio izvrsnim ocjenama. Kao skladatelj ubraja se u najistaknutije glazbene stvaraoce. Za sobom je ostavio bogati opus vrhunskih skladbi. Umro je 1955.godine u Beogradu.

11.5.1861. Na poziv varaždinskih rodoljuba na tromjesečno gostovanje stiglo je zagrebačko Hrvatsko narodno kazalište. Zagrebački glumci uz suradnju varaždinskih amatera pod umjetničkim vodstvom Josipa Freudenreicha mjesečno su izvodili po 17 predstava u starom kazalištu.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!