Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR Prije 41 godinu umro je akademski slikar Miljenko Stančić

VŽ KALENDAR Prije 41 godinu umro je akademski slikar Miljenko Stančić

13.5.1977. U 61. godini umro je slikar Miljenko Stančić. Prvu samostalnu izložbu zajedno s Vaništom imao je 1952. godine u zagrebačkom muzeju za umjetnost i obrt. Bio je profesor akademije za likovnu umjetnost u Zagrebu, izlagao je na tridesetak samostalnih i oko 400 kolektivnih izložbi u zemlji i svijetu. Jedan od najčešćih Stančićevih slikarskih motiva je rodni Varaždin.

13.5.1928. U Varaždinu je otvorena školska poliklinika u kojoj su obavljani preventivni sistematski pregledi učenika svih gradskih škola. Poliklinika je imala ambulantu za unutarnje bolesti, polikliničku okulistiku, otorinološki i zubarski atelje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

13.5.1927. U najvećoj varaždinskoj tvornici Tivaru počeo je generalni štrajk svih zaposlenih. Štrajku su se pridružili radnici Tkaone mariborske tekstilne tvornice u Varaždinu. Nakon 11 dana štrajk je prekinut, a štrajkaši nisu uspjeli ostvariti zahtjev za povećanje nadnica.

13.5.1877. U Varaždinu se pojavio palikuća koji je podmetnuo više požara u kojima je izgorjelo 19 kuća i 22 gospodarske zgrade, smrtno su stradale dvije osobe. Najveći požar dogodio se u noći 13. svibnja 1877. godine kada je u ulici Novi Varoš izgorjelo 9 kuća. Gradsko zastupstvo raspisalo je nagradu od 100 dukata onome tko ulovi palikuću nakon čega su prestala podmetanja požara.

13.5.1777. Vizitacijom koju je obavio Balttazar pl. Krčelić utvrđeno je da u gradu Varaždinu ima 3139 stanovnika, a u varaždinskoj župi 540 kuća.

13.5.1613. Na zasjedanju Hrvatskog sabora u Zagrebu jednoglasno je zaključeno o smjeni varaždinskog gradskog magistrata u kojem su prevlast zadobili protestanti. Sabor je utvrdio da se radi o hereticima pa je svakome dozvoljeno da može uhvatiti protestantskog propovjednika i dovesti ga na suđenje biskupu ili banu. Varaždinski je magistrat bio smijenjen.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci