Vijesti / Društvo

VŽ KALENDAR Operna umjetnica Ankica Opolski rođena je prije 105 godina

VŽ KALENDAR Operna umjetnica Ankica Opolski rođena je prije 105 godina

16.5.1913. U Vinkovcima je rođena Ankica Opolski, operna umjetnica i glazbeni pedagog. U državnoj muzičkoj školi 'Lisinski' u Zagrebu diplomirala je solo pjevanje, na Pedagoškoj akademiji muzički odgoj, a studirala je glazbu i u Salzburgu. Bila je solistica na Radiostanici Zagreb i članica varaždinskog kazališta gdje je pjevala operetne uloge. Najveće zasluge i priznanja stekla je kao nastavnica solo pjevanja u varaždinskoj Glazbenoj školi. Odgojila je generacije opernih umjetnika – Ružu Pospiš Baldani, Franju Petrušanca, Nevenku Petković Sobjeslavski, Vlatku Oršanić i druge. Ankica Opolski umrla je u Varaždinu 1997. godine.

16.5.1918. U 53. godini umro je skladatelj Vilko Novak. Rodio se u Varaždinu. Studirao je galzbu na Glazbenom konzervatoriju u Zagrebu. Bio je profesor glazbe u zagrebačkoj učiteljskoj školi, u Glazbenom zavodu i u ženskom liceju. Autor je školskih udžbenika. Izdavao je pjesmarice. Sačuvano je četrdesetak njegovih skladbi crkvenog i svjetovnog karaktera.

16.5.1980. Umro je znanstvenik Božo Težak. Rođen je u varaždinu 1907. godine. Bio je redovni profesor Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu. S područja kemije objavio je 126 znanstvenih radova. Jedan je od najzaslužnijih za prerastanje varaždinske više ekonomske škole u Fakultet organizacije i informatike.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!