Vijesti / Crna kronika

PRAVOSUDNI LABIRINTI

RATNI ZLOČIN Popovu i Davidoviću ponovno se sudi, Trifunović u međuvremenu preminuo

RATNI ZLOČIN Popovu i Davidoviću ponovno se sudi, Trifunović u međuvremenu preminuo
Izvor: Braniteljski.hr, PIXSELL

Oficiri JNA tražili su da im se ponovo sudi jer su 1994. osuđeni u odsutnosti. Sada pak traže da im se sudi - u odsutnosti.

Kazneni postupak protiv oficira JNA Vlade Trifunovića, Berislava Popova i Vladimira Davidovića i dalje je, odnosno ponovno, aktivan. Oni su još 1994. pravomoćno osuđeni za ratni zločin počinjen u Varaždinu 1991. godine, u razdoblju od 15. do 22. rujna, a sada se vodi obnovljeni postupak pred Županijskim sudom u Zagrebu.

U međuvremenu je, početkom 2017., Trifunović preminuo te je protiv njega postupak obustavljen. 

Što se tiče preostale dvojice, Županijski sud u Zagrebu dostavio je spis izvanraspravnom vijeću kako bi se utvrdilo postoje li razlozi za određivanje istražnog zatvora protiv njih. Osim toga, trebat će donijeti odluku o uvjetima za određivanje suđenja u odsutnosti protiv njih te o tome postoje li razlozi za stavljanje izvan snage rješenja kojim je dopuštena obnova postupka, doznajemo od suca Zdravka Majerovića. 

Vezana vijest:

img9409309216 ŽUČLJIVA RASPRAVA Vladimir Trifunović - gospodin general ili ratni zločinac?

Vratimo se nakratko u prošlost. 

Okružno javno tužiteljstvo u Varaždinu podiglo je 6. srpnja 1992. godine optužnicu protiv Vlade Trifunovića, Berislava Popova i Vladimira Davidovića zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Varaždina u razdoblju od 15. do 22. rujna 1991. godine. 

Podsjetimo, Trifunović je bivši general-major JNA i zapovjednik Varaždinskog korpusa, Popov je bio komandant vojarne Kalnički partizani, a Davidović je bio komandat vojarne Jalkovečke žrtve.

> Varaždinski dani rata (autor Krasnodar Kišur)

S obzirom na to da su svi okrivljenici bili nedostupni, sudilo im se u odsutnosti. Okružni sud u Varaždinu je 16. ožujka 1993. godine donio presudu kojom je svu trojicu okrivljenika proglasio krivima. 

Trifunović i Popov dobili su po 15 godina zatvora, a Davidović je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 10 godina.

Presuđeno im je da su u razdoblju od 15. do 22. rujna naređivali potčinjenima nasumična borbena djelovanja po civilnim objektima i civilima u gradu i obližnjim naseljima Nedeljanec i Nova Ves. Posljedica tih napada bilo je smrtno stradavanje jedne osobe, teško tjelesno ozljeđivanje druge osobe i uništenje ili oštećenje imovine u velikim razmjerima, a što nije bilo opravdano vojnim potrebama. 

Vrhovni sud Republike Hrvatske je 12. siječnja 1994. godine potvrdio ovu presudu. 

Nakon toga su okrivljenici pred Županijskim sudom u Varaždinu podnijeli zahtjev za obnovu kaznenog postupka upravo zbog toga što im se sudilo u odsutnosti. Taj je sud 13. kolovoza 2013. godine donio rješenje da se dopušta obnova ovog pravomoćno okončanog kaznenog postupka.

U listopadu 2013. godine, nakon izmjena u kaznenom zakonodavstvu, Županijski sud u Varaždinu se oglasio nenadležnim za suđenje u ovom kaznenom predmetu te ga je dostavio Županijskom sudu u Zagrebu kao nadležnom. 

Vezana vijest:

deteljtrifunovic559914 BRANKO DETELJ: RUŽNI, PRLJAVI, ZLI U svijetu moralnih strašila titule veleizdajnika treba nositi kao najviša odlikovanja

- Županijski sud u Zagrebu je u više navrata redovito pokušavao odrediti i provesti raspravu, no međutim to nije bilo moguće zbog toga što okrivljenici nisu dolazili na raspravu. Pozivalo ih se diplomatskim putem, što znači da se rasprava mogla određivati u intervalima od pet do šest mjeseci, a izostanke su opravdavali svojim lošim zdrastvenim i financijskim stanjem i predlagali su da im se sudi u odsutnosti - izvijestio nas je o postupku sudac Majerović.

I rasprava određena za 19. prosinca 2019. godine je odgođena. Naime, Popov i Davidović nisu pristupili zbog lošeg zdravstvenog stanja.

No, kako doznajemo, sada pak predlažu da se rasprava provede - u njihovoj odsutnosti.

Spis je stoga dostavljen izvanraspravnom vijeću. Ono će utvrditi postoje li razlozi za određivanje istražnog zatvora protiv Popova i Davidovića. Osim toga, donijet će i odluku o tome postoje li uvjeti za to da im se sudi u odsutnosti te postoje li razlozi za stavljanje izvan snage rješenja kojim je dopuštena obnova postupka.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video