Vijesti / Crna kronika

PRAVOSUĐE

PRESUDA ČEHOKU I PATAFTI Vrhovni sud: 'Sjednica nije zakazana. Ne radi se o hitnom predmetu jer nije pritvorski predmet'

PRESUDA ČEHOKU I PATAFTI Vrhovni sud: 'Sjednica nije zakazana. Ne radi se o hitnom predmetu jer nije pritvorski predmet'
Varaždinski.hr, PIXSELL

Nepravomoćna presuda kojom je Čehok osuđen na dvije godine zatvora izrečena je u srpnju 2018. godine. Sutkinja je presudu napisala više od pola godine kasnije. Sada o žalbama na presudu treba odlučiti Vrhovni sud.

U srpnju 2018. godine nepravomoćnom presudom Županijskog suda u Zagrebu Ivan Čehok osuđen je na dvije godine zatvora, Davor Patafta na godinu i osam mjeseci, a Narcisa Huljev osuđena je na djelomičnu uvjetnu kaznu, što znači da će devet mjeseci provesti u zatvoru, a preostalih devet joj se mijenja uvjetom uz rok kušnje od pet godina. Krivima su proglašene i tvrtke T7 VIS i Winair.

Ostali optuženi u postupku, Tomislav Kezelj i Hrvoje Vojvoda, kao i tvrtka T7 grupa, bili su oslobođeni krivnje. 

Riječ je bila o kaznenom postupku koji je objedinio cijeli niz točaka optužnice, odnosno tzv. 'slučaj bale', 'slučaj zamjene zemljišta', 'slučaj POS' i 'slučaj aerodrom'. 

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Davor Patafta_suđenje 2018_zemljista SUĐENJE U ZAGREBU PRESUDA Čehoku dvije godine zatvora, Patafti godina i osam mjeseci!

Više od pola godine trebalo je sutkinji Tanji Pavelin da, nakon izricanja, napiše presudu.

Sadržaj presude ni dan danas nije dostupan javnosti, budući da je Županijski sud u Zagrebu ne želi, pozivajući se na pravne razloge, dostaviti medijima.

Uskok se krajem veljače 2019. žalio na presudu te je sadržaj svoje žalbe javno objavio na internetskim stranicama.

Više o sadržaju žalbe vezano uz prvu točku optužnice, tzv. 'slučaj bale', pisali smo u nastavcima.

Vezana vijest:

Bale - Čehok, Patafta SLUČAJ BALE DONOSIMO CIJELI ZAPISNIK Što su sve Čehok, Patafta i ostali dogovarali na spornom sastanku

O stanju predmeta na Vrhovnom sudu u dva navrata pitali smo to nadležno tijelo. U rujnu smo dobili odgovor da sjednica još nije sazvana. Sličan odgovor dobili smo i danas.

- U predmetu za kojeg pitate nije zakazana javna sjednica. Ističem da se ne radi o hitnom predmetu jer nije pritvorski predmet - poručili su s Vrhovnog suda.

Vrhovni sud godišnje zaprima tri do četiri puta više predmeta vezanih uz Građanski odjel nego uz Kazneni odjel.

Tako je primjerice 2018. godine zaprimljeno novih 1.923 kaznena predmeta, dok ih je tijekom te godine riješeno 1.901. Neriješeno je, zajedno s prenesenim iz prijašnje godine, ostalo 707 kaznenih predmeta. Nasuprot 14.219 građanskih.

Iako je kaznenih predmeta na Vrhovnom sudu bitno manje od građanskih, od 1. siječnja 2020. godine s radom bi trebao početi novoosnovani Visoki kazneni sud, u javnosti nazivan i 'Turudićevim sudom'. Prema Zakona o sudovima on će odlučivati u drugom stupnju o žalbama protiv odluka županijskih sudova u kaznenim predmetima. 

Međutim, navodi se da predmeti koji se već nalaze na Vrhovnom sudu neće preuzimati Visoki kazneni sud, već samo one nove. To znači da ovaj slučaj vezan uz Čehoka, Pataftu i ostale ostaje u ingerenciji Vrhovnog suda. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video