Vijesti / Crna kronika

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

POPIO RAKIJU ZA ZDRAVLJE Ivančanin (34) vozio pijan, bez vozačke, sa zabranom i nevezan pojasom, kazna 10.850 kuna

POPIO RAKIJU ZA ZDRAVLJE Ivančanin (34) vozio pijan, bez vozačke, sa zabranom i nevezan pojasom, kazna 10.850 kuna
Duško Jaramaz/Pixsell; Borna Filić/Pixsell

Posebno tumačenje Ivančanin je ponudio kako bi objasnio zašto mu je izmjereno 1,62 promila alkohola u krvi...

Općinski sud u Varaždinu krajem prošlog tjedna javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude kojom se muškarac iz Ivanca (34) proglašava krivim zbog kršenja niza članaka iz Zakona o sigurnosti na cestama.

Kako piše u presudi, on je krajem kolovoza tekuće godine pokraj Policijske postaje u Ivancu zatečen kako vozi osobno vozilo za vrijeme dok mu je izrečena mjera zabrane upravljanja motornim vozilom, a vozio je pod utjecajem alkohola u količini 1,62 promila, nije imao vozačku kod sebe i nije ni bio vezan pojasom.

Optuženik je pred sudom iznio svoje viđenje situacije.

- Planirao sam u policijsku postaju pa sam se parkirao neposredno pokraj postaje. Potom sam odlučio preparkirati vozilo nekoliko metara dalje, a kad sam to radio zaustavio me policijski službenik. Rekao sam mu da upravljam vozilom pod zabranom, a vozačku nisam imao kod sebe jer nisam planirao upravljati vozilom. Pojas nisam koristio jer je riječ o jako kratkoj relaciji - rekao je.

Dodatno je objasnio zašto mu je izmjereno 1,62 promila alkohola u krvi.

- Prije dolaska do Policijske postaje Ivanec konzumirao sam jedno pivo od pola litre, a zbog zdrastvenih poteškoća sa želucem popio sam kod kuće i jednu malu rakiju. Zato mi je izmjereno 1,62 promila alkohola u krvi - objasnio je optuženi.

Istaknuo je kako mu je žao zbog počinjenja prekršaja, no dodao je kako njegovim protupravnim ponašanjem nisu nastupile nikakve štetne posljedice, odnosno, nije svojim protupravnim ponašanjem ugrozio ostale sudionike u prometu.

Sud se nije složio s njegovim rezoniranjem.

- Okolnosti koje okrivljeni iznosi u svojoj obrani, a koje su prethodile protupravnom ponašanju, ne mogu ga ekskulpirati za učinjene prekršaje te mu navedene okolnosti ne daju za pravo da protupravno postupa budući da je kao sudionik u prometu, vozač, bio dužan postupati po važećim zakonskim propisima - stav je Općinskog suda u Varaždinu.

Za počinjenje prekršaje sud je mu je odredio sveukupnu kaznu u iznosu od 10.850 kuna. Tako je vožnju za vrijeme zabranje upravljanja motornim vozilima, prekršaj za koji je kazna od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u razdoblju od 60 dana, optuženi je kažnjen s 5.000 kuna. Za vožnju pod utjecajem alkohola, prekršaj kod kojeg je kazna također od 10.000 do 20.000 kuna ili kazna zatvora u razdoblju od 60 dana, optuženi je kažnjen je s 5.000 kuna. Kazna za nevezanje pojasa je 1000 kuna, dok je sud optuženom odredio kaznu u iznosu od 600 kuna. Za neimanje vozačke, kazna je 300 kuna, no sud je odredio da će se u konkretnom slučaju okrivljeni kazniti s 250 kuna.

- Kazna je individualizirana, primjerena je djelu i počinitelju, imajući u vidu objektivne i subjektivne okolnosti slučaja, stoga se smatra da će ista postići svrhu kažnjavanja te da će ista utjecati na počinitelja kao i ostale da ubuduće ne čine prekršaje - obrazložio je sud izrečenu kaznu.

Ivančanin ipak neće morati platiti cjelokupnu kaznu jer mu se vrijeme provedeno u zatvoru po uhićenju, koje sud uzima kao šest dana, gleda kao ekvivalent novčanom iznosu od 1800 kuna pa mu ostaje platiti 9.050 kuna.

Uz novčanu kaznu, optuženom je izrečena i zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima 'B' kategorije u trajanju od 6 mjeseci.

Osim toga, mora platiti i troškove sudskog postupka u iznosu od 230 kuna.

Stranke u sporu mogu se žaliti na presudu u roku od osam dana.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video