Vijesti / Crna kronika

vinogradari, oprez!

U PODRUMU U Zbelavi se 76-godišnjak otrovao ugljičnim monoksidom, policija poziva vinogradare na oprez

U PODRUMU U Zbelavi se 76-godišnjak otrovao ugljičnim monoksidom, policija poziva vinogradare na oprez
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu...

Oko 12.45 sati jučer, 25. rujna, u Varaždinskoj ulici u Zbelavi u podrumskim prostorijama, muškarac starosti 76 godina otrovao se ugljičnim monoksidom.

- Kako je utvrđeno, do trovanja je došlo u podrumskom prostoru gdje se nalazilo više stotina litara mošta u vrenju, prilikom udisanja navedenog plina u zatvorenom prostoru nastalog tijekom vrenja. 76-godišnjak je izgubio svijest i pao na pod, gdje ga je pronašao građanin, nakon čega su ga iz Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije prevezli u varaždinsku Opću bolnicu, gdje mu je pružena medicinska pomoć - javlja policija. 

Ozljede mu za sada nisu okvalificirane. Policijski službenici nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti ovog događaja.

Sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske podrume na samom je vrhuncu pa PU varaždinska preventivno upozorava građane na opasnosti koje prijete u vinskim podrumima za vrijeme vrenja mošta zbog mogućnosti trovanja ugljičnim dioksidom.

- Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u alkohol i CO2 (ugljični dioksid) - plin teži od zraka koji se nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma.   

Ovisno o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje nedostupan.

U slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida, zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.

Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak u vinski podrum, obzirom da u sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji postaju sve duži jer organizmu nedostaje kisika pa zbog toga može doći do gubitka svijesti pa i smrti.

Prisutnost ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće, a ugasi li se ona odmah to je znak da u podrumu ima više ugljičnog dioksida pa ga je potrebno prozračiti.

Osim toga, osobe koje su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti u podrum, jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja i takve osobe ne prepoznaju opasnost kojoj se izlažu - poručuju iz PU varaždinske.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video