Vijesti / Crna kronika

Ukraden i pronađen

SVE VIŠE KRAĐA Bicikli nestaju gotovo svaki dan, od početka godine policija zaprimila 141 prijavu

SVE VIŠE KRAĐA Bicikli nestaju gotovo svaki dan, od početka godine policija zaprimila 141 prijavu
Varazdinski.hr

Od onih skromnijih do onih skupljih, mnogi bicikli kradu se neovisno o mjestu ili vremenu – u dvorištima i sa 'štendera', po danu i po noći.

U posljednje vrijeme i građani u komentarima na društvenim mrežama i Policijska uprava varaždinska u svojim dnevnim priopćenjima sve češće izvještavaju o krađama bicikla. Stječe se dojam da je broj krađa u porastu.

Od onih skromnijih do onih skupljih, mnogi bicikli kradu se neovisno o mjestu ili vremenu – u dvorištima i sa 'štendera', po danu i po noći, može se zaključiti iz navedenih objava.

Povodom toga, zanimalo nas je koliko je ukradenih bicikala PU varaždinska zabilježila od početka godine.

U odgovoru na naš upit policijski načelnik Predrag Benčić kaže da je od 1. siječnja do 11. rujna 2019. evidentirana ukupno 141 krađa bicikla koja se odnosi na kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti i koja se progone po privatnoj tužbi (cenzus za sitno djelo krađe je 1000 kuna).

Također, navodi kako je policija u tom periodu pronašla 31 bicikl te je protiv 20 počinitelja podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Ipak, u ovoj brojci od 141 ukradenog bicikla, skrivena je i ona 'tamna brojka'. Radi se o broju oštećenika koji ne prijavi policiji krađu, s obzirom da se vjerojatno radi o starijem biciklu i slično te za njih policija nema evidencije.

Često se dogodi, navode iz PU varaždinske, da policijski službenici ili građani pronađu odbačeni bicikl na livadi, jarku ili ostavljen u nekoj ulici u nekom gradu, za kojeg ne znaju vlasnika i kao takav bicikl policijski službenici odlažu u službenim prostorijama policije kao pronađenu stvar.

Za kraj, pozivaju sve građane da slobodno svakodnevno dođu u PU Varaždin i razgledaju pronađene bicikle.

Usporedbe radi, u cijeloj 2014. policija je zabilježila 180 krađa, 2015. godine 252 prijave, 2016. godine evidentirano je 135 krađa, a u prvih sedam mjeseci 2017. njih čak 258. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video