Vijesti / Crna kronika

ČISTOĆA VS. MIKAC

Obrana tvrdi: 'Tužba protiv Mikca podnesena je samo kako bi ga se pokušalo ušutkati!'

Obrana tvrdi: 'Tužba protiv Mikca podnesena je samo kako bi ga se pokušalo ušutkati!'
Varaždinski.hr

Izjave Matije Mikca su klevetničke, prekoračio je granice slobode izražavanja i time naštetio ugledu i časti Čistoće, stoji u tužbi, kojom se od njega traži 30.000 kuna.

Građanin Matija Mikac 'prekoračio je Ustavom i zakonom granice dozvoljene granice slobode izražavanja' na štetu Čistoće, a to je učinio svojim 'klevetničkim izjavama' putem objava na Facebooku i govora na javnim skupovima.

Tvrdi se to u tužbi ove javne komunalne tvrtke protiv Mikca. Na danas održanom pripremnom ročištu na Općinskom sudu u Varaždinu odvjetnik Čistoće Krešimir Jelaković uvodno je ponovio glavne dijelove Mikčevih izjava na temelju kojih ova tvrtka traži da joj on isplati 30.000 kuna zbog, kako je rečeno, 'povrede dostojanstva, časti i ugleda'.

- Na Facebooku i na javnom skupu izjavio je da tužitelj pljačka građane, ostvaruje ekstraprihode na račun građana, naplaćuje stvari koje ne bi trebao, 6 do 7 tisuća domaćinstava u kućama mjesečno u kasicu tužitelja ubaci viška 130 do 140 tisuća kuna, tužitelj skuplja novca i smišlja opravdanja svaki tjedan ili mjesec drugo, da mu nije cilj optimalno poslovanje i sve je to nazvao šlamperajem - iznio je Jelaković.

'Impliciranje nezakonitosti'

Vezana vijest:

Sud, Skroza, Mikac NARUŠIO IM UGLED I ČAST? Čistoća od Mikca traži 30.000 kuna zbog 'zlouporabe slobode izražavanja'. Na redu je pripremno ročište

Time, dodao je, Mikac 'direktno implicira da Čistoća obavljanjem javne usluge prikupljanja otpada radi nezakonito te da joj nije cilj optimalno poslovanje već oštećivanje građana'.

Dodatno je naznačio je poslovanje Čistoće što se tiče djelatnosti i cijena regulirano propisima i odlukama te stoga ne može biti riječ o 'političkoj debati', kako je to u svom odgovoru na tužbu naveo Mikac.

Pljačka pod navodnicima?

Mikčevi odvjetnici Hrvoje i Ana Petrić reagirali su na termin 'pljačka', napomenuvši da je tu riječ Mikac napisao pod navodnicima.

- To je termin koji Kazneni zakon ne poznaje, ali nedvojbeno je da se termin koristi u kolokvijalnom govoru kada se želi ukazati na nečije protuzakonito prisvajanje imovine - uzvratio je Jelaković.

Stav Ustavnog suda

Mikčevi odvjetnici priložili su odluku Ustavnog suda za koju kažu da se radi o vrlo sličnom slučaju.

- Ustavni sud je zauzeo stajalište da kod rasprave o pitanjima od javnog interesa može postojati vrlo mali prostor za ograničavanje slobode izražavanja. Također je zauzeo stajalište da su osobe javnog prava, što Čistoća svakako jest, dužne trpiti širu kritiku nego privatne osobe te da ne postoji mogućnost ograničavanja iznošenja vrijednosnih sudova za koji postoji razumna osnova - iznio je Hrvoje Petrić.

A tu 'razumnu osnovu' nastojao je potkrijepiti svim Mikčevim izračunima vezanima uz uslugu prikupljanja otpada, kao i dokumentom sa 70 pitanja koje su prosvjednici predali gradskoj vlasti na sastanku u prosincu 2018. godine, a autor većine njih, rečeno je, upravo je Matija Mikac.

'Jedan od najodmjerenijih'

Mikčevi odvjetnici također su sudu skrenuli pažnju na to da je Čistoća tužbu podnijela protiv 'jednog od najodmjerenijih' i 'definitivno najkonstruktivnijeg' sudionika rasprava na Facebook grupi 'Varaždinsko smeće'.

- To jasno ukazuje na činjenicu da tužba protiv njega nije podnijeta zato što bi on povrijedio neimovinska prava tužitelja, jer su postojale bezbrojne druge objave koje bi za tako nešto bile podobnije. Tužba protiv njega je podnesena je upravo zato da se pokuša ušutktati najkonstruktivniji član grupe, kojeg je Čistoća odnosno posredno gradska vlast smatrala svojim najopasnijim kritičarem - rekao je odvjetnik Hrvoje Petrić.

'Niti je novinar niti političar...'

Jelaković je odgovorio i na to da se Mikca tužbom pokušava ušutkati.

- On niti je novinar niti političar niti zaposlenik Čistoće pa u slučaju da sud prihvati tužbeni zahtjev za naknadom štete, Mikac će i dalje bez ikakvih ograničenja moći obavljati svoju profesionalnu i privatnu ulogu u društvu - kontraargument je Čistoćina odvjetnika.

Pripremno ročište danas nije završeno, budući da su odvjetnici Matije Mikca tražili 15 dana da u pisanom obliku odgovore na podnesak koji je danas predao odvjetnik Čistoće. Nastavak pripremnog ročišta sazvan je za 16. listopada.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video