Vijesti / Crna kronika

NARUŠIO IM UGLED I ČAST?

Čistoća od Mikca traži 30.000 kuna zbog 'zlouporabe slobode izražavanja'. Na redu je pripremno ročište

Čistoća od Mikca traži 30.000 kuna zbog 'zlouporabe slobode izražavanja'. Na redu je pripremno ročište
Varaždinski.hr

Čistoća je dvaput podnijela tužbu protiv Mikca. Evo koje su to njegove izjave koje smatraju spornima. Pripremno ročište zakazano je za 21. kolovoza.

Komunalna tvrtka Čistoća je pred Općinskim sudom u Varaždinu podnijela tužbu, s datumom 26. travnja 2019., protiv Matije Mikca radi naknade nematerijalne štete. Traži od njega 30.000 kuna zbog, kako se navodi u tužbi, 'zlouporabe slobode izražavanja'.

Tako se u tužbi navodi da je Matija Mikac iznosio 'neistinite, klevetničke i paušalne tvrdnje' kada je govorio na prosvjedu 5. siječnja na ispred Gradske vijećnice na središnjem varaždinskom trgu.

Evo nekih od tih izjava...

- ...skupil sam neke brojke koje su javno dostupne i koje nam daju ajmo reć za pravo da tvrdimo da na neki način smo svi oštećeni ili kak god hoćete reći.

- ...drugim riječima, da nam naplaćuju stvari koje ne bi trebali, ne?

- Znači, po mojim proračunima, uz prijedlog koji sam dal, kuće su mogle doći praktički na cijenu ispod 1. srpnja.

- Nekih 6 do 7 tisuća domaćinstava, kuća, mjesečno u njihovu kasicu ubaci viška oko 130 do 140 tisuća kuna.

- U međuvremenu, kak sam prije rekel, sto i nešto tisuća kuna mjesečno, znači skoro pol milijuna kuna se uzme građanima u kućama... I to je... Znači, kod nas se to zove šlamperaj.

Također ga Čistoća tuži za iznošenje isto takvih 'neistinitih, klevetničkih i paušalnih tvrdnji' na Facebook grupi 'Varaždinsko smeće' i Facebook grupi 'Varaždinci za Čehoka', u razdoblju od 4. siječnja do 15. siječnja.

Tako su iz objava u grupi 'Varaždinci za Čehoka' posebno istaknuti sljedeći dijelovi Mikčevih objava:

- ...računi se plaćaju i mic po mic ostvaruju ekstraprihodi na račun građana.

- ...ništa se ne mijenja jer je isti princip 'pljačke' građana na rasporedu od 1. srpnja... Ne samo da građani plaćaju nepotrebno, nego i tvrtka u suvlasništvu grada očito radi daleko od optimalnog. Vozi i skuplja poluprazne kante? I troši naše novce!?

- ...dosad smo već mogli imati najniže cijene za kuće u Hrvatskoj.

- ...Čistoća očito mora namaknuti višak u kućama.

- Tko si ti, anonimče? Čitaj kaj pišem - građanin bez mandata iznosi svoje javno mišljenje da ste muljatori.

Iz grupe 'Varaždinsko smeće' Čistoća je u tužbi ocijenila spornom primjerice i ovu objavu Matije Mikca:

- Aktualne cijene mogu pasti značajnije samo ako se usluga reducira. Nekima to odgovara, nekima ne (prosjek ukazuje da bi se moglo, no prosjek je prosjek).

Naposljetku, u tužbi se Matiji Mikcu na teret stavljaju i javne objave nakon 15. siječnja, u Facebook grupi 'Varaždinsko smeće', ali i primjerice putem našeg portala Varaždinski.hr.

- ...Ponovo je objavio što neposredno što posredno sve sporne tvrdnje navedene u ovoj tužbi kojima je na nedopustiv način prikazao Tužitelja kao nečasnu organizaciju, podredno kao pljačkaša, jer navodno ostvaruje ekstraprofit i naplaćuje naknadu za poluprazne kante - navodi se u tome dijelu tužbe.

Mikac je tada bio obznanio da je Čistoća podigla tužbu protiv njega, koja je u međuvremenu povučena i zamijenjena ovom aktualnom, dopunjenom i tim dijelom.

Na grupi 'Varaždinsko smeće' Mikac je tako napisao sljedeće stvari, a Čistoća ih istaknula u svojoj tužbi protiv njega:

- Ja ću sad opet posprdno o svemu plus kopirat ću stare izjave zbog kojih su me tužili.

- Klevetnik Matija zloupotrijebio je slobodu izražavanja (?!). Izjavio je, kažu, na prosvjedu 5.1.2019. neistinite, klevetničke i paušalne tvrdnje - objava je Matije Mikca na Facebooku nakon što je dobio na uvid sadržaj povučene tužbe, a i za tu izjavu sada ga Čistoća tuži.

Zbog svega toga, izgovorenog na prosvjedu, napisanog na Facebooku ili objavljeno putem medija, Matija Mikac je, smatra Čistoća, povrijedio ime, ugled i čast toga poduzeća. Za to traži od njega 30.000 kuna, a pripremno ročište na rasporedu je 21. kolovoza na Općinskom sudu u Varaždinu. Predmet vodi sutkinja Melita Šmentanec-Klarić.

Čistoću, čiji je direktor Davora Skroza, zastupa odvjetnik Krešimir Jelaković, dok Matiju Mikca zastupa odvjetnik Hrvoje Petrić.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video