Vijesti / Crna kronika

OSUMNJIČENA ZA USMRĆENJE DJETETA

SLUČAJ IZ DUBRAVCA Majka puštena iz pritvora. A glasine da dijete nije ni rođeno živo pokazale su se netočnima

SLUČAJ IZ DUBRAVCA Majka puštena iz pritvora. A glasine da dijete nije ni rođeno živo pokazale su se netočnima
Vjeran Žganec Rogulja / PIXSELL, Varaždinski.hr

Priča o mrtvom novorođenčetu koje je u veljači pronađeno u obiteljskoj kući uzdrmala je javnost. Osumnjičena majka nedavno je puštena iz istražnog zatvora, budući da su svi svjedoci ispitani.

Slučaj mrtvog novorođenčeta pronađenog krajem veljače ove godine u obiteljskoj kući u Dubravcu, mjestu u sklopu općine Klenovnik blizu Ivanca, izazvao je tada poprilično zanimanje javnosti.

Vezana vijest:

NESLUŽBENE INFORMACIJE TRAGOM TRAGEDIJE U KLENOVNIKU 28-godišnjakinja skrivala trudnoću, rodila kod kuće, usmrtila dijete pa otišla na posao?

Podsjetimo, za slučaj je policiji dojavljeno iz Opće bolnice Varaždin. Policajci su na temelju naloga Županijskog suda u Varaždinu, uz prisutnost Općinskog državnog odvjetnika, pretražili kuću i njoj pronašli mrtvo novorođenče. 

Ono je prevezeno na odjel patologije, a obdukcijom je bilo utvrđeno da je dijete rođeno živo. 

- U njihovu dvorištu i u kući vidjeli smo Hitnu pomoć, policiju i pogrebnike. Prvo smo pomislili da se netko ubio. Poslije smo vidjeli i mali limeni lijes - kazali su tada stanovnici Dubravca te se odmah počelo sumnjati da je riječ o čedomorstvu.

Policija je po završetku kriminalističkog istraživanja protiv 28-godišnje majke podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu. Sumnjičilo je se za kazneno djelo Usmrćenja

Kazneni zakon poznaje nekoliko vrsta Usmrćenja. U ovome slučaju radilo bi se o tome, kako navodi Zakon, da 'majka koja usmrti svoje dijete pod utjecajem opterećenja zbog trudnoće ili poroda kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina'.

Okrivljenica je tada zadržana u istražnom zatvoru, a nedavno je puštena na slobodu. Tu informaciju i službeno nam je potvrdilo Općinsko državno odvjetništvo.
 
- Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu provodi istraživanje protiv okrivljenice radi kaznenog djela iz čl. 112. st. 2. Kaznenog zakona. Istražni zatvor protiv nje bio je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku. Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo ispitalo sve svjedoke, istražni zatvor je ukinut jer više nje bilo osnova za njegovo daljnje trajanje - stoji u odgovoru. 

Također se tim krajem proširila i glasina da su se tijekom istrage promijenile neke činjenice vezane uz taj slučaj, odnosno da je utvrđeno kako dijete nije rođeno živo.

No Općinsko državno odvjetništvo odbacilo je te glasine.

- U dosadašnjem tijeku istraživanja nedvojbeno je utvrđeno da je dijete rođeno živo, dakle nisu točne neslužbene informacije koje ste dobili - odgovorili su nam iz Općinskog državnog odvetništva.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Category: 6007

Reci što misliš!