Vijesti / Crna kronika

POŽAR NA ODLAGALIŠTU OTPADA

KATASTROFA U TOTOVCU Najnovija vijest: 'Požar je ugašen!'

KATASTROFA U TOTOVCU Najnovija vijest: 'Požar je ugašen!'
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Dok javnost nagađa o uzrocima požara, policija je jasna - uzrok će se utvrditi tek kada on bude ugašen.

Najnovija informacija u 9:02: 'Nakon cijele noći neprekidnog gašenja, prekrivanja zemljom, jutros je požar na odlagalištu za neopasni otpad Totovec ugašen', izvijestio je Saša Avirović iz Čakoma.

---

Požar koji je u subotu u poslijepodnevnim satima planuo na odlagalištu otpada u Totovcu je pod nadzorom. Mole se građani da zatvore prozore na svojim stambenim objektima te da zbog znatiželje ne dolaze u blizinu odlagališta.

Vezana vijest:

Požar u Totovcu OPASNO ZA ZDRAVLJE Fotografije iz zraka: Strašni prizori iz Međimurja, vatrogasci će se cijelu noć boriti s požarom

Glavni su to zaključci hitne sjednice Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca koja je održana u 22 sata u prostorima Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Totovcu.

Na sastanku su bili čelni ljudi Grada Čakovca, Javne vatrogasne postrojbe Grada Čakovca, Glavni vatrogasni zapovjednik RH, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Policijske uprave Međimurske, GKP Čakom, Međimurskih voda, Međimurje plina te ostalih javnih tvrtki koje rade na čakovečkom području.

0a8ba0c3ee55d5a622af8ba693998361.jpg?v=2

Kako je izvijestio predsjednik Stožera za civilnu zaštitu Grada Čakovca Mario Medved, požar je planuo u poslijepodnevnim satima na četvrtoj odlagališnoj plohi te se proširio na dio zatvorenog odlagališta na kojem se nalazi uskladišten plastični otpad. U požaru nitko nije ozlijeđen.

Odmah su na teren izašli djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Čakovec, a angažirana su i sva dobrovoljna vatrogasna društva Vatrogasne zajednice Grada Čakovca. 

Kako je rekao, požar  je pod nadzorom, a trenutno je na terenu 30 vatrogasaca s deset vozila. 

Odmah je počelo navažanjem zemlje kako bi se spriječilo širenje vatre na druge dijelove odlagališta, što je uspješno i završeno. 

Vatrogasci su cijelu noć požarište polijevali vodom i izmjenjivali se prema dogovorenim smjenama.

a54fdbf7d7e92d8b2eaa9188244eb739.jpg?v=2

Danas u zoru Saša Avirović iz komunalne tvrtke Čakom poručio je da je situacija pod kontrolom.

- Maloprije sam došao s požarišta, ugašena je oko četvrtina zahvaćenog područja. Situacija je pod kontrolom, požar je lokaliziran - izjavio je Avirović.

Iznio je i podatak da se na odlagalištu u Totovcu nalazi oko 2500 do 3000 tona plastike, koja se zapalila. 

Vezana vijest:

Ivan Čehok, Snježana Tkalčec Avirović TUĐA DVORIŠTA SMEĆE Čehok rekao da u Čakovcu plastiku odlažu na odlagalište. Pokazalo se da je to točno, ali evo što o tome kaže Čakom

Riječ je o plastici koja je, sukladno zakonu, privremeno odložena, kako bi se mogla predati na zbrinjavanje u trenutku kada cijena bude najpovoljnija. O tome smo pisali u vrijeme kada su iz Čakoma odgovarali na prozivke varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

- To je plastika koju smo izdvojili i na kraju odložili. Cijena za zbrinjavanje takve plastike, prema posljednjim ponudama, kreće se od 700 do 1.050 kuna po toni - podaci su koje je iznio Saša Avirović.

fc5da1a7fde1c633ae19ff37b2304af5.jpg?v=2

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije prim. Marina Payerl Pal, dr. med. rekla je da će se tijekom noći obaviti analiza zraka na širem području odlagališta, kako bi se utvrdio je li štetan po zdravlje. 

Dok ne stignu rezultati, mole se građani da iz predostrožnosti zatvore prozore, a mještani naselja u neposrednoj blizini odlagališta da bez potrebe ne izlaze iz zatvorenih prostora.

Vezana vijest:

Požar u Totovcu POŽAR U TOTOVCU EKO KATASTROFA? Međimurski ŽC 112: 'Zatvarajte prozore i zadržavajte se u zatvorenom'

Zasad se to upozorenje odnosi tek na prostor u radijusu oko odlagališta koji obuhvaća trokut Čakovec - Orehovica - Kuršanec. Iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije (Higijensko-epidemološka djelatnost koja je na raspolaganju od 0-24) rekli su da za Varaždinsku županiju nema upozorenja o onečišćenju zraka. 

Načelnik Policijske stanice Čakovec Krešimir Jurčević rekao je da će se uzrok požara utvrditi tek nakon što on bude ugašen. 

Policija pojačano kontrolira okolno područje te moli građane da se ne približavaju odlagalištu zbog otežavanja pristupa vatrogasnim vozilima.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video