Vijesti / Crna kronika

MIŠLJENJE STRUČNJAKA

PSIHIJATAR JANOVIĆ O NUŠI BUNIĆ 'Smatram da se radi o narcističkoj povredi, na gubitak je reagirala destruktivno'

PSIHIJATAR JANOVIĆ O NUŠI BUNIĆ 'Smatram da se radi o narcističkoj povredi, na gubitak je reagirala destruktivno'
Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

'Gubitak može biti prekid braka ili emocionalnog odnosa. Neke će osobe nakon žalovanja zbog gubitka naći pozitivnu prilagodbu na promjene i krenuti dalje u životu', rekao je psihijatar Špiro Janović.

Nuša Bunić osuđena je na 12 godina zatvorna zbog ubojstva 30-godišnjeg Nikole Tureka.

Vezana vijest:

Suđenje Nuši Bunić NUŠI BUNIĆ 12 GODINA ZA UBOJSTVO FOTO/VIDEO Nakon presude: Slučaj koji je potresao varaždinski kraj i danas pobudio burne emocije

Dnevnik.hr razgovorarao je sa stalnim sudskim vještakom i psihijatarom dr. Špirom Janovićem koji kaže da se u ovom slučaju ubojstva radi o dubokoj patologiji.

On smatra kako je kazna od 12 godina zatvora prikladna te da se ovdje radi o narcističkoj povredi.

Objašnjava kako tragični slučajevi nasilja imaju zajedničko polazište, a to je obično neka krizna situacija.

- Gubitak može biti prekid braka ili emocionalnog odnosa. Neke će osobe nakon žalovanja zbog gubitka naći pozitivnu prilagodbu na promjene i krenuti dalje u životu. Na žalost, neke osobe u slučaju prekida emocionalne veze, odbijanja bliske osobe, prestanka bliskog odnosa, će reagirati destruktivno. To znači da u takvom emocionalnom trenutku nisu mogle naći emocionalni izlaz iz krizne situacije. Osoba je u takvoj situaciji psihološki preplavljena negativnim osjećajima, a naročito je izražen osjećaj da ne može savladati takav gubitak. Destruktivni porivi, koji se javljaju reaktivno, mogu završiti tragično za osobu i njenu okolinu - kazao je Janović za Dnevnik.hr.

Ističe kako se neki oporavljaju od takvih stvari uz podršku obitelji i prijatelja, a osobe s nekim psihičkim poremećajima su sklonije nasilju.

Vezana vijest:

Nuša Bunić, ubojstvo Nikole Tureka, suđenje, Marina Bunić REAKCIJA NA PRESUDU VIDEO Roditelji Nuše Bunić nakon presude napravili dramu pred sudom!

- Osoba, koja percipira gubitak poštovanja ili povredu nekog ponosa, može osjetiti jaku, očito i preplavljujuću, frustraciju koja dovodi do agresivnog čina. Nepodnošljivu frustraciju može izazvati i nemogućnost zadovoljenja neke potrebe, akutne ili dugoročne, psihološke ili emocionalne, što se doživljava ponovno kao nedostatak poštovanja, osjećaj nesigurnosti, praznine i zatim dovodi do abreagiranja u vidu nasilnog ponašanja - kaže dr. Janović.

Frustracije su te koje sruše sve granice i tada dođe do nasilja.

- Takva se osoba manjkavo nosi s frustracijama i stresom, jer nema razvijene zrele mehanizme obrane. Isto tako, neke psihičke bolesti, naročito neliječene, dovode do smanjenja sposobnosti osobe za toleranciju frustracije i posljedične sklonosti agresivnom ponašanju - zaključuje Janović.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!