Vijesti / Crna kronika

POVREDA DOSTOJANSTVA

UVRIJEDILA ZETA 'Ti si đubre, durilo međunarodno, to nisu tvoja djeca', sud je kaznio s 4000 kuna

UVRIJEDILA ZETA 'Ti si đubre, durilo međunarodno, to nisu tvoja djeca', sud je kaznio s 4000 kuna
Duško Jaramaz/Pixsell (ilustracija)

D.T. podnio je tužbu zbog toga što ga je njegova punica A.C. u telefonskom razgovoru 2015. godine uvrijedila riječima 'đubre, durilo međunarodno, to nisu tvoja djeca, djeca te se srame' te 'ti đubre pokvareno, ti nemaš djecu'.

Općinski sud u Ivancu javno je objavio sadržaj nepravomoćne presude donijete danas kojom se A.C. s područja Općine Martijanec nalaže da isplati 4000 kuna D.T.-u s područja Ludbrega zbog ozbiljne povrede dostojanstva te 1350 kuna parničnih troškova.

D.T. podnio je tužbu zbog toga što ga je njegova punica A.C. u telefonskom razgovoru 2015. godine uvrijedila riječima 'đubre, durilo međunarodno, to nisu tvoja djeca, djeca te se srame' te 'ti đubre pokvareno, ti nemaš djecu'. Zbog tih riječi, istaknuo je D.T. na sudu, nastupila povreda subjektivnih prava, što se očitovalo u povredi njegove časti i smanjenju vlastitog osjećaja vrijednosti te je zatražio naknadu u iznosu od 8000 kuna.

Dodao je kako je sve čuo i njegov kolega s posla te mu je povrijeđen ugled i dostojanstvo, a posljedice uvrede bile su vidljive i na njegovom zdravlju.

- Radi toga sve više gubim kontakt sa svojim sinovima, s kojima ne živim nakon razvoda od njihove majke. Osim toga, takvom komunikacijom stvaraju se nove tenzije i pogoršavaju ionako narušeni međusobni odnosi - rekao je D.T. na sudu.

A.C. nije nijekala da je navedeno rekla D.T.-u, no nije se složila s traženim iznosom za naknadu neimovinske štete te je istaknula da je on sam, svojim postupcima prema njezinoj kćeri i unucima, doprinio nastanku te štete.

Sud je nakon razmatranja dokaza i saslušanja svjedoka zaključio da 'nema nikakve sumnje da se radi o težim uvredama izrečenim po tuženici, čijim sadržajem bi bio povrijeđen svaki prosječni čovjek, pa nema nikakve sumnje da je tim uvredama povrijeđen i sam tužitelj, što ga objektivno legitimira zahtijevati naknadu štete'.

- Nema dvojbe da je tužitelj zbog navedenih uvreda tj. povreda časti, ugleda i dostojanstva bio uznemiren i povrijeđen, isto da ga je psihički pogađalo, te remetilo njegovu duševnu i društvenu stabilnost, te izazivalo nepotrebnu duševnu patnju, zbog čega je u svakodnevnom i profesionalnom životu neko vrijeme morao ulagati pojačani napor - stav je suda.

Iako je prvotni zahtjev tuženika bio 8000 kuna, sud je presudio da mu A.C. mora platiti 4000 kuna te sudske troškove u iznosu od 1350 kuna.

Stranke u sporu mogu se žaliti u roku od 8 dana.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video