Vijesti / Crna kronika

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO

KAZNENA PRIJAVA Bosilj kao vanjski suradnik predavao na školi, a pisao si da je na radnom mjestu?

KAZNENA PRIJAVA Bosilj kao vanjski suradnik predavao na školi, a pisao si da je na radnom mjestu?
Marko Jurinec / PIXSELL

- Prijava je puna laži i neistina te je upućena samo s jednim ciljem, a to je da se mene osobno diskreditira - poriče ravnatelj ZZJZ-a.

Protiv Marina Bosilja, ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, sredinom veljače podnijeta je anonimna kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu u Varaždinu

U njoj se Bosilja – koji također, kao član HDZ-a, obnaša i funkciju načelnika općine Sveti Ilija – tereti da je u evidenciji radnog vremena prikazivao da je prisutan na radnom mjestu u vrijeme kada je kao vanjski suradnik držao nastavu na Medicinskoj školi Varaždin.

- Gospodin Marin Bosilj angažiran je u Medicinskoj školi Varaždin kao vanjski suradnik koji izvodi nastavu dva sata tjedno u predmetu Dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija. U našoj školi je povremeno angažiran i to u programu sanitarnih tehničara koji upisujemo svake četvrte godine i predaje predmet koji se sluša samo u četvrtoj godini – potvrdili su nam iz Medicinske škole.

U kaznenoj prijavi stoji i da Bosilj taj dohodak nije prikazao u svojoj imovinskoj kartici. 

Pogledali smo zadnje tri Bosiljeve imovinske kartice i tamo su od prihoda zaista navedene samo načelnička naknada i plaća od Zavoda za javno zdravstvo.

Marin Bosilj, kako je navedeno u imovinskoj kartici, u toj ustanovi radi od 1. listopada 2001. godine, na poslovima diplomiranog sanitarnog inženjera. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo postaje 30. siječnja 2018. godine.

U kaznenoj prijavi protiv njega još se dodatno navodi da si je u razdoblju od siječnja do svibnja 2016. godine u evidenciji prisutnosti na radu, koju je sam vodio, prikazivao pripravnost (odnosno da je dostupan na poziv izvan radnog vremena). To je, prema prijavi, sporno stoga što djelatnost DDD, u kojoj je Bosilj tada radio, nikada nije imala pripravnost.

- Pripravnost se određuje odlukom ravnatelja, za koju ne postoje saznanja da bi ikad bila donesena – piše u kaznenoj prijavi.

Osim te dvije točke, u kaznenoj prijavi navodi se i da je radnici Zavoda za javno zdravstvo R.Z. isplaćivana veća plaća nego što je određena njezinim ugovorom o radu. To se, tvrdi se, događalo tijekom Bosiljevog mandata.

Kazneno djelo za koje se ovom kaznenom prijavom tereti ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije je zlouporaba položaja i ovlasti. 

Predlaže se da mu se izrekne i sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ravnatelja i određenih dužnosti propisanih unutarnjim aktima ustanove.

Općinskom državnom odvjetništvu kaznenom prijavom predlaže se izricanje bezuvjetne kazne zatvora.

Pitali smo Marina Bosilja za komentar kaznene prijave protiv njega.

- Službeno, od strane DORH-a ili MUP-a, nisam upoznat s kaznenom prijavom anonimnog prijavitelja (ali meni ipak poznatog), već samo kroz upite od strane medija. Što se tiče prijave, smatram da je puna laži i neistina te da je upućena samo s jednim ciljem, a to je da se mene osobno diskreditira. Dakle poričem da bi  kao odgovorna osoba iskoristio svoje ovlasti da sebi pribavim kakvu korist – odgovorio nam je Bosilj.

U nastavku je dodao:

- Upozoravam vas da je u navedenoj prijavi iznesen niz neistina te da iznošenje i prenošenje takvih neistina koje mogu naškoditi mojoj časti i ugledu i nanijeti kako meni tako i ustanovi znatnu štetu  predstavlja kazneno djelo klevete.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video