Vijesti / Crna kronika

Policija utvrdila okolnosti privođenja 17-godišnj., istragu proveo i stručni tim

Policija utvrdila okolnosti privođenja 17-godišnj., istragu proveo i stručni tim

Policija je priopćenjem izvjestila o okolnostima koje su prethodile postupanju policije protiv 17-godišnjaka iz Svibovca Podravskog, a iznijeli su i rezulate istrage stručnog tima MUP-a o opravdanosti upotrebe sile u policijskoj postaji.

> Marijan Dominko: 'Neodgovorno je u javnost iznositi dosje maloljetnika!'

Policijsko priopćenje prenosimo u potpunosti.

'Vezano uz brojne medijske napise o postupanju policijskih službenika Policijske postaje Varaždin prema 17-godišnjem maloljetniku obavještavamo da su u cijelosti razjašnjenje sve okolnosti događaja, a posebice sve okolnosti koje su prethodile policijskom postupanju prema njemu.  

S tim u vezi provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je maloljetnik 18. veljače 2018. godine neposredno iza ponoći, a prilikom izlaska iznoćnog kluba, sudjelovao u narušavanju javnog reda i mira time što je vikao i vrijeđao goste noćnog kluba, da bi u jednom trenutku i fizički nasrnuo na 22-godišnjaka. Potom je drvenom letvom napao trojicu mladića starosti 20, 22 i 23 godine te se pokušao udaljiti. Nakon što ga je 22-godišnjak sustigao, srušio ga je na tlo, a 23-godišnjak ga je udario po licu.

Protiv trojice osumnjičenih mladića (17-godišnjaka, 22-godišnjaka i 23-godišnjaka) policija će podnijeti optužne prijedloge zbog narušavanja javnog reda i mira.  

Također obavještavamo da je temeljem članka 154. Pravilnika o načinu policijskog postupanja glavni ravnatelj policije Nikola Milina oformio stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova koji se uključio u prikupljanje svih obavijestiti o uporabi sredstava prisile prema 17-godišnjaku. Izvršenim uvidom u snimku video nadzora potvrđeno je da su sredstva prisile upotrijebljena opravdano i zakonito budući se maloljetnik nasilnički ponašao, prijetila je opasnost od samoozljeđivanja i ozljeđivanja policijskih službenika, a na upozorenja i zapovijedi da se smiri maloljetnik se oglušio. Pored ostalog, uvidom u službenu dokumentaciju utvrđeno je kako su nakon uporabe tjelesne snage i sredstva za vezivanje, 17-godišnjak i njegova majka izjavili da nemaju primjedbi na postupak uporabe sredstava prisile od strane policijskih službenika, a što su vlastoručno upisali i potpisali.

Stručni tim Ministarstva unutarnjih poslova utvrdio je da su policijski službenici sredstva prisile uporabili zakonito i opravdano te nisu utvrđene nepravilnosti u njihovom postupanju', stoji u priopćenju policije.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!