Vijesti / Crna kronika

ISTRAŽNI ZATVOR 21-godišnjak izrađivao eksplozivne naprave i držao ih u kući

ISTRAŽNI ZATVOR 21-godišnjak izrađivao eksplozivne naprave i držao ih u kući

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu provelo je prvo ispitivanje uhićenog hrvatskog državljanina (1997.) zbog osnovane sumnje da je počinio tri kaznena djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom i pomaganja u tom kaznenom djelu.

- Postoji osnovana sumnja da je 21-godišnjak 7. srpnja 2017. oko 2,55 sati u Kučan Marofu, s vanjske strane dvorišne ograde obiteljske kuće postavio improviziranu eksplozivnu napravu od najmanje sto grama eksploziva trinitrotoluena (TNT) i baruta, koju je sam izradio i držao kod svoje kuće. Napravu je aktivirao paljenjem sporogorećeg štapina uz upotrebu detonatorske kapisle za iniciranje eksploziva čime je izazvao eksploziju u kojoj su oštećena dva osobna automobila i dvorišna ograda.

> U Kućan Marofu ispred kuće 65-godišnjaka bačena eksplozivna naprava

Osnovano se sumnja i da je 21-godišnjak u veljači 2018. godine u Varaždinu, bez ovlaštenja držao improviziranu eksplozivnu napravu koju je sam izradio od eksploziva trinitrotoluena (TNT) u količini od oko sto grama, stavljenog u posudu u koju je montirao detonatorsku kapislu koja se aktivira paljenjem sporogorećeg štapina otvorenim plamenom.

Nju je prodao osobi zasad neutvrđenog identiteta, iako je znao da će ta osoba aktivirati eksplozivnu napravu na području Varaždina, što se i dogodilo 24. veljače 2018. oko 23,40 sati na Trgu Matije Gupca kad je ta osoba izazvala eksploziju u dvorištu obiteljske kuće, a do ozljeđivanja osoba i veće materijalne štete zahvaljujući slučaju nije došlo.

> EKSPLOZIJA Nepoznata naprava eksplodirala u dvorištu kuće u Varaždinu

Ujedno, osnovano se sumnja i da je u zidu šupe na dvorištu kuće u Varaždinu neovlašteno držao eksplozivne tvari i njihove sastavne dijelove čije je posjedovanje zakonom zabranjeno - javlja DORH.

Sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu prihvatila je prijedlog državnog odvjetnika i odredila osumnjičeniku istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke u postupku i opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!