Vijesti / Crna kronika

VRATOLOMIJE Suđenje Čehoku moglo bi se vratiti na sam početak!?

VRATOLOMIJE Suđenje Čehoku moglo bi se vratiti na sam početak!?

Kako suđenja u velikim i razvikanim slučajevima traju predugo opće je poznata stvar, a neučinkovitost hrvatskih sudova 'opjevana' je u mnogim tekstovima.

Razlozima zbog kojih suđenja traju toliko dugo pozabavio se Večernji list. Novinarka Ivana Jakelić tako navodi da su neki od razloga za to što suđenja traju predugo to što sud često optužnicu vraća tužiteljstvu na doradu, ali i to što obrane koriste sva zakonom predviđena sredstva za legalno ometanje postupka. U sve se, navodi se dalje, upleću Vrhovni i Ustavni sud, kojima trebaju mjeseci da donesu odluku.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Svu neučinkovitost sudova i ono što se događa nakon podizanja optužnice Večernji list je ilustrirao na primjeru zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka.

Retrospekcija

Večernji list tako donosi kronologiju događanja. Podsjeća se da je Čehok uhićen i pritvoren još u lipnju 2011. godine. Kada je uhićen obnašao je dužnost gradonačelnika Varaždina. Iz Remetinca je izašao iste godine u srpnju, nakon što je dao ostavku na mjestu gradonačelnika i položio jamčevinu od 2,6 miljuna kuna.

Protiv njega, Davora Patafte, Narcise Huljev, Tomislava Kezelja, Hrvoja Vojvode i tri Pataftine tvrtke istraga je vođena do kraja prosinca 2011. godine.

Nakon toga USKOK 29. prosinca 2011. godine podiže optužnicu kojom tereti Čehoka da je pogodovao Patafti dajući poslove njegovim tvrtkama.

Prema optužnici Čehok je Grad oštetio za 49,9 miljuna kuna, a Patafta i njegove tvrtke okoristile su se s 35,8 miljuna kuna.

Zagrebački sud je 10. svibnja 2012. godine prvi put odlučivao o pravomoćnosti optužnice te je optužnicu vratio USKOK-u na doradu, kako bi pojasnili zašto smatraju da su se Čehok i ostali udružili radi počinjena kaznenog djela, a problema je bilo i oko proturječnih vještačenja.

USKOK je optužnicu nadopunio, a izmijenjena optužnica podignuta je 21. rujna 2012. godine. Optužno vijeće je optužnicu 6. prosinca i potvrdilo.

Sutkinja Tanja Pavelin u ruke dobiva Čehokov slučaj te od rujna do travnja 2013. godine zakazuje pet pripremnih ročišta.

Čehokova obrana je najprije tražila da se iz spisa kao nezakoniti dokazi izdvoje iskazi svjedoka koji su u USKOK-u ispitani bez nazočnosti odvjetnika, što je sukladno Zakonu o kaznenom postupku. Vrhovni sud je žalbu obrane odbio u prosincu 2013. godine.

Pripremno ročište zakazano je za prosinac 2014. godine, čak tri godine od podizanja optužnice, a samo suđenje počelo je tek 4. veljače 2015. godine.

Situacija dovedena do apsurda

Čehok i ekipa zanijekali su krivnju, a njihove obrane inzistirale su na - čitanju dokumentacije.

Situacija u slučaju Čehoka bila je posebno apsurdna, jer je donesena odluka da se do posljednjeg zareza čita svaki papir, a ne da se, kao u ostalim slučajevima, kratko prepriča sadržaj dokumenta.

Čitanje dokumentacije počelo je 5. veljače 2015. godine i trajalo je sve do rujna iste godine, odnosno, održana su 24 ročišta na kojima se čitala samo dokumentacija. Tada su obrane nekih od optuženika odustale od tog zahtjeva. 

Na sljedećem ročištu u prosincu 2015. godne počelo je saslušavanje vještaka. Pošto je u spisu postojalo nekoliko vještačkih nalaza koji su proturječni, vještaci su se saslušavali na čak pet rasprava.

Nakon toga je u veljači 2016. godine odlučeno da će se provesti novo vještačenje.

Tu dolazi do nove drame, jer u raspravnom zapisniku piše da je sud na raspravi 19. veljače 2016. godine odredio da će provesti novo vještačenje, a iz raspravnog zapisnika od 23. listopada 2017. godine proizlazi da od veljače 2016. godine do listopada 2017. godine sud nalog vještaku nije dao, piše Večernji list i dodaje da je razlog vjerojatno bio u tome što se orginalni spis nalazio na Vrhovnom sudu.

Iz Vrhovnog suda su potvrdili da se spis nalazi kod njih te su pojasnili kako odluka Vrhovnog suda ne sprečava provedbu rasprave.

Međutim, Vrhovni je sud spis dobio još 15. siječnja 2016. godine, kako bi odlučio o žalbama na privremene mjere kojima je optuženicima blokirana imovina.

Dvije godine i tri mjeseca kasnije o tim žalbama još nije odlučeno pa će spis do daljnjega biti na Vrhovnom sudu. Zašto je potrebno toliko vremena da se donese odluka oko žalbi, nije poznato, piše Večernji list.

Neučinkovitost

U tri godine suđenja osim vještaka saslušano je i 46 svjedoka te je pročitano 30 iskaza svjedoka, a Ivan Čehok ponovo je izabran za gradonačelnika na izborima 2017. godine.

S obzirom na sadašnju situaciju, Čehok bi na toj poziciji mogao ostati i do okončanja sudskog postupka.

Novi problemi mogli bi se pojaviti u svibnju kada jedan od članova sudskog vijeća ide u mirovinu, ukazuje se u članku Večernjeg lista. Naime, njega bi trebao zamijeniti drugi sudac, a ako se stranke ne slože da se svi dotad provedeni dokazi pročitaju, suđenje će morati - početi ispočetka, piše Večernji list.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!