Vijesti / Automobilizam

VIŠE KILOGRAMA, VEĆI POREZ

DOLAZE NOVI POREZI? Najviše će pogoditi vlasnike SUV-ova

DOLAZE NOVI POREZI? Najviše će pogoditi vlasnike SUV-ova
Patrik Maček/PIXSELL/Ilustracija

Za BMW X5 xDrive 30d, koji je težak 2185 kg, dodatni porez pri kupnji bio bi 13.275 eura

Norveška je uvela poseban porez ako vozite automobile čija masa prelazi određenu granicu, a sad je na redu Francuska, koja će od 2020. godine najvjerojatnije uvesti tu mjeru. SUV-ove se drži najviše odgovornima za rast emisija CO2 u prometu.

Tehnološki, motori su sve ekonomičniji, a emisije ugljičnog dioksida u prometu su u konstantnom porastu. Za to su zaslužni SUV-ovi koji troše više goriva, a na većini europskih tržišta oni čine od 25 do 300 posto ukupne prodaje automobila.

SUV-ovi u prosjeku imaju od 1500 do čak 2500 kilograma, nepovoljno aerodinamiku i višu potrošnju goriva od kompaktnih automobila ili limuzina u istoj klasi.

Za razliku od Norveške, gdje postoje određeni popusti za automobile od 1300 do 1400 kilograma, Francuzi planiraju uvesti poreznu penalizaciju pri kupnji novog automobila već za vozila koja su teža od 1300 kilograma, a to će najviše pogoditi upravo kupce SUV-ova. Ispod 1300 kilograma već se može kupiti pristojni kompaktni automobil. Za svaki kilogram viška Francuzi će platiti 15 eura. Tako bi za BMW X5 xDrive 30d, koji je težak 2185 kg, dodatni porez pri kupnji bio 13.275 eura.

Za električne automobile naplata bi krenula od 1700 kilograma, a predviđeni su i određeni popusti za velike obitelji. O ovom porezu razmišljaju i brojne druge europske države, piše portal revijahak.hr.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video