Vijesti / Automobilizam

Nadzor prometa

NOVITET NA HAK-ovoj INTERNET STRANICI: Od sada dostupne i snimke s austrijskih te slovenskih prometnih kamera

NOVITET NA HAK-ovoj INTERNET STRANICI: Od sada dostupne i snimke s austrijskih te slovenskih prometnih kamera
HAK.hr

Sa slovenskih državnih cesta i autocesta na HAK-ovoj karti naći će se 280 kamera, a s austrijskih autocesta njih oko 450

Navike putovanja modernog vozača ne ograničavaju se samo na granice matične države, on mnogo putuje automobilom izvan svog mjesta stanovanja bilo zbog posla ili zbog odmora pri čemu su pravovremene i točne informacije o stanju u prometu koje se odnose na susjedne države iznimno važne. Također, vrlo je važno da su te informacije na jednom mjestu i lako dostupne, umjesto da ih traži na više izvora.

Nakon informiranja o stanju u prometu na cestama kojima prolazi, vozač može izabrati najbolju i najbržu rutu koja će ga dovesti do svog cilja. Hrvatski autoklub prepoznao je ovu potrebu i tijekom ljetnih mjeseci potpisao je sporazum o razmjeni podataka o prometu s upraviteljima autocesta iz Slovenije i Austrije (DARS i ASFINAG) iz kojih nam dolazi veliki broj turista.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Internetske stranice o stanju i prohodnosti cesta kao i mobilna aplikacija najrelevantniji su izvor podataka koji svakodnevno koristi veliki broj vozača. Tijekom ove ljetne sezone od 15. lipnja do 15. rujna, internetska stranica Hrvatskog autokluba posjećena je gotovo 7 milijuna puta od čega se 80% posjeta odnosi na informacije o stanju u prometu (kamere, karta, radari, cestarine, vinjete…).

Segment kamera najposjećeniji je s gotovo 2 milijuna posjeta zbog čega Hrvatski autoklub sustavno ulaže u opremu i postavljanje novih kamera osobito na graničnim prijelazima i trajektnim pristaništima i lukama.

U sustavu video nadzora nalazi se veliki broj kamera koje preuzimamo iz video nadzora upravitelja cesta kao što su Hrvatske autoceste, Autocesta Rijeka-Zagreb te Autocesta Zagreb-Macelj. Od prošle godine u našem sustavu video nadzora nalaze se i kamere u vlasništvu bosanskohercegovačkog autokluba BIHAMK-a koje prikazuju stanje na graničnim prijelazima sa strane BIH.

Zbog iznimno velike posjećenosti stranice o stanju i prohodnosti cesta (https://www.hak.hr/info/stanje-na-cestama/#prohodnost-cesta), HAK je odlučio objaviti snimke s video nadzora na slovenskim i austrijskim cestama.

Sa slovenskih državnih cesta i autocesta na našoj karti naći će se 280 kamera, a s austrijskih autocesta njih oko 450. Važno je istaknuti da s objavljivanjima podataka o stanju u prometu od upravitelja cesta iz susjednih država Hrvatski autoklub neće prestati. U planu je uskoro potpisati sporazum s mađarskim upraviteljima cesta, a nakon toga objavljivanje njihovih podataka.

Izvor: revijahak.hr

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video