Vijesti / Automobilizam

Oduzeta imovina

MINISTARSTVA DOBIVAJU automobile krim miljea

MINISTARSTVA DOBIVAJU automobile krim miljea
Željko Lukunić/PIXSELL/Ilustracija

Jedanaest skupocjenih automobila, koji su oduzeti kriminalcima u USKOK-ovim akcijama u posljednjih šest mjeseci, uskoro će biti dodijeljeno ministarstvima

Naime, država više ne mora čekati pravomoćnu sudsku presudu. Sada automobile koji su zaplijenjeni može odmah dati na korištenje državnim tijelima. Ako vlasnici automobila budu oslobođeni, vraća im se procijenjeni iznos automobila. 

Od luksuznih do manje luksuznih, 11 automobila u kojima su se još ove godine vozili pripadnici krim miljea, za mjesec dana stiže u razna ministarstva. Vrijednost im je gotovo dva milijuna kuna (1,9 milijuna kuna), piše portal rtl.hr.

'Radi se o novijim vozilima, normalnima, kojima se inače koriste tijela državne uprave. Zapravo, tu se radi o uštedi na način da državna tijela neće kupovati nova vozila, nego će koristiti vozila oduzeta u kaznenim postupcima', pojasnio nam je glavni tajnik Ministarstva državne imovine Danijel Škugor

 

Vlasnici imovine imaju pravo na žalbu

S obzirom na to da je riječ o nepravomoćnim presudama, svi vlasnici oduzetih pokretnina - imaju pravo žalbe, o čemu odlučuje sud. 

'Ako sud prihvati, onda će se vozilo čuvati, međutim onda će trošak čuvanja i trošak pada vrijednosti pasti na tu osobu. Ako osoba bude oslobođena, radi se sudska procjena vrijednosti prije raspolaganja, napravi se nakon raspolaganja i država će vratiti osobi tu imovinu i nadoknaditi razliku u vrijednosti', dodaje Škugor.

Ministarstvo je dosad privremeno oduzelo jednu nekretninu na obali od 80 četvornih metara, 30 automobila, 3 motora, jedno plovilo i 1095 umjetničkih djela vrijednih gotovo 20 milijuna kuna koja se čuvaju u muzejima. 

U ponudi je bio i Porsche Panamera, a s obzirom na to da zbog luksuza nije primjeren ni za jedno ministarstvo - ići će u prodaju. 

Od automobila koje je država zaplijenila jedan automobil je darovan MUP-u, jedan automobil je darovan Centru za rehabilitaciju Zagreb, jedan automobil dan je neimenovanom državnom tijelu, dok je jedno dostavno vozilo dano Državnom uredu za obnovu. Za 85.000 kuna prodali su dva automobila, a za 17.000 kuna jedno teretno vozilo. Od oduzetog zlata, srebra i paladija u proračun je uplaćeno gotovo milijun kuna.

Svu pokretninu država je dosad morala čuvati do kraja sudskog postupka, što je trajalo godinama. Ovo sada olakšava cijelu situaciju i što je najvažnije - smanjuje trošak. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video