Vijesti / Automobilizam

Koliko vas košta 100 kilometara?

EUROPSKA UNIJA PRIPREMA NOVI način označavanja cijene goriva na benzinskim postajama

EUROPSKA UNIJA PRIPREMA NOVI način označavanja cijene goriva na benzinskim postajama
Revijahak.hr

Sprema se prikaz cijene goriva na jedinstven način - koliko će vas u kunama ili drugim valutama koštati prijeđenih 100 kilometara

Europska unija uvest će novitet na benzinskim stanicama na području svih zemalja članica. Sprema se prikaz cijene goriva na jedinstven način – koliko će vas u kunama ili drugim valutama koštati prijeđenih 100 kilometara.

S obzirom na rastući asortiman različitih vrsta goriva, potrošač se trenutno suočava s cjenovnim sustavom na benzinskim postajama koji ne dopušta izravnu usporedbu goriva jer se prodaju u različitim prodajnim jedinicama, dok se sveobuhvatne i transparentne informacije za potrošače smatraju preduvjet za svijest potrošača o alternativnim gorivima i njihovo uspješno tržišno probijanje. Trenutno su goriva s različitim energetskim sadržajem prikazana u različitim prodajnim jedinicama, a da to nije vidljivo na totemu.

Nositelj ovog projekta u Hrvatskoj je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Uprava za cestovnu i željezničku infrastrukturu. U pripremi je, dakle, mnogo zanimljiviji i za korisnike kvalitetniji način prikazivanja cijena goriva, ovisno o snazi motora te prosječnoj potrošnji automobila po WLTP ciklusu. 

Također, EU će pripremiti i posebnu mobilnu i web aplikaciju na kojem ćete moći usporediti cijene različitih vrsta goriva. Cilj je kupce uputiti na najekonomičniju energetsku opciju, a od vas se traži da ispunite anketu koja će pomoći u što kvalitetnoj pripremi projekta, koju možete potražiti na portalu revijahak.hr.

Prva faza projekta sadrži kvantitativnu analizu znanja korisnika vozila o alternativnim gorivima i identifikaciju preferiranih opcija prikaza za usporedbu različitih cijena goriva metodologijom kn/100km, a anketiranje s tim ciljem provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Uprava za cestovnu i željezničku infrastrukturu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video