Vijesti / Automobilizam

Prava pacijenata

'NIKAKVE LJEČNIČKE INFORMACIJE ne mogu poboljšati sigurnosnu situaciju'

'NIKAKVE LJEČNIČKE INFORMACIJE ne mogu poboljšati sigurnosnu situaciju'
Luka Stanzl/PIXSELL/Ilustracija

Ako liječnik smatra da pacijent predstavlja opasnost, upućuje ga na medicinsko vještačenje poslovne sposobnosti, a ne prijavljuje policiji. Takav je zahtjev u cijelosti neprihvatljiv i tu se jako krše prava pacijenata

Inicijativa MUP-a prema zdravstvenim ustanovama kojom traže posebnu suradnju zbog radikalizacije duševnih bolesnika izaziva niz reakcija. Liječnici su zgroženi jer ovakav pristup može otvoriti put k zlostavljanju i policijskoj represiji prema bolesnicima temeljem njihove dijagnoze.

– Ako liječnik smatra da pacijent predstavlja opasnost, upućuje ga na medicinsko vještačenje poslovne sposobnosti, a ne prijavljuje policiji. Takav je zahtjev u cijelosti neprihvatljiv i tu se jako krše prava pacijenata. Ne mogu ih dijagnoze generalno diskreditirati. Naši policajci u pravilu rade odlično svoj težak, a potplaćen posao, ali netko tko donosi odluke ne razumije problem. Tu je očito, kao i u prethodnim situacijama, izostala međuresorna suradnja – govori psihijatar dr. Herman Vukušić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dr. Ante Bagarić iz Klinike za psihijatrijske bolesti Vrapče kaže da nikakve informacije od liječnika ne mogu poboljšati sigurnosnu situaciju u društvu.

– Moguće je da osobe s anksioznim, depresivnim, psihotičnim i drugim poremećajima budu teroristi, ali oni se ne trebaju i ne mogu otkrivati u zdravstvenom sustavu. Ova kampanja će dovesti do užasnih posljedica. Osobe s psihičkim smetnjama neće se javljati liječnicima plašeći se da će njihove najintimnije tajne sutra biti na policiji – upozorava dr. Bagarić.

Psihijatar dr. Ivan Ćelić, također iz Vrapča i ujedno saborski zastupnik HDZ-a, ukazao je na preporuke Europske komisije o povezanosti terorizma i psihičkih poremećaja.

– To su preporuke svim zemljama članicama EU, pa tako i Hrvatskoj, premda se na praktičnoj razini naša zemlja (još) nije susrela s takvim problemima. Iz njih se može iščitati kako nema direktne i linearne povezanosti između terorizma i psihičkih poremećaja, nego se apostrofira kako pojedine dijagnoze psihičkih poremećaja i njihovi simptomi mogu generirati vulnerabilnost osobe s duševnim smetnjama u odnosu na temu terorizma.

Posve je jasno da svi teroristi nisu osobe s duševnim smetnjama, ali među teroristima može biti i osoba s duševnim smetnjama. U tom smislu dana je preporuka liječnicima da u slučajevima kada u svojoj kliničkoj prosudbi procijene takvu opasnost obavijeste nadležne organe – navodi dr. Ćelić i ističe da ta preporuka nije u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti osoba s duševnim smetnjama koji navodi kako liječnik može odati liječničku tajnu ako su ugroženi životi i sigurnost drugih osoba ili kada javni interes nadilazi potrebu čuvanja tajne.

'Odnos između psihičkih poremećaja i djela nasilnog ekstremizma posljednjih godina zadobiva sve veću pozornost. Stručnjaci iz prakse primjećuju da neki radikalizirani pojedinci imaju specifične neuropsihijatrijske poremećaje poput poremećaja iz autističnog spektra ili shizofrenije. Specifični simptomi ovih poremećaja mogu uzrokovati blagu zabrinutost stručnjaka iz različitih područja', stoji u preporuci Europske komisije.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video