Vijesti / Automobilizam

Propisi i kazne

ŠTO VOZAČ TIJEKOM UPRAVLJANJA VOZILOM smije raditi, a da ga pritom prometna policija ne kazni?

ŠTO VOZAČ TIJEKOM UPRAVLJANJA VOZILOM smije raditi, a da ga pritom prometna policija ne kazni?
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Policija vam ne može ništa ako vozite automobil u štiklama od 12 centimetara i pritom se šminkate držeći psića u naručju...

Zakonske odredbe ponekad su zaista smiješne i potpuno apsurdne, ali to je tako. Premda su od 1. kolovoza ove godine na snagu stupile znatno strože odredbe Zakona o sigurnosti o prometu na cestama gdje su 'podebljane' novčane kazne za prebrzu vožnju, vožnju u alkoholiziranom stanju i pod utjecajem opijata, namjeran prolazak kroz crveno, kao i za nevezivanje pojasa i korištenje mobitela, do oduzimanja vozačkih dozvola na duže vrijeme, pa čak i zatvorske kazne, opet su ostale neke stvari koje se ne kažnjavaju.

Istodobno, dakle, voziti automobil u neadekvatnoj obući ili za vrijeme vožnje jesti sendvič, te obavljati još neke usputne radnje poput kopanja po (ženskoj) torbici, ispijanja pića, vožnje psa u krilu – nije kažnjivo. Ako vas zaustavi policajac u trenutku dok u vožnji jedete sendvič, čitate kartu ili vozite automobil bosih nogu, može vas samo upozoriti na takvo ponašanje, ali kazna za tako nešto ne postoji, niti je propisana.

Apsurde možemo nabrajati do iznemoglosti, ali neki spadaju u domenu gotovo pa znanstvene fantastike. Kažnjivo je razgovarati na mobitel bez 'hand-free' uređaja, ali istovremeno nisu predviđene sankcije za čitanje tiskanih medija, poput novina, kao ni proučavanja već odavno zastarjelih, pored današnjih suvremenih navigacija, autokarata. Dakle, knjige, novine, autokarte... sve to ne podliježe zakonskim sankcijama. Teoretski vozač može raširiti autokartu preko upravljača u vožnji i pratiti kuda treba voziti.

Isto tako, na nogama možete imati japanke za koje se zna da smanjuju snagu pritiska na papučicu, pa kočenje traje duže. Međutim, ne postoji zakonska odredba kojom se zabranjuje vožnja u japankama, klompama, visokim štiklama... Isto tako u ovim ljetnim vrućim danima često smo svjedoci da se povratnici s kupanja voze polugoli, odnosno bez majica.

Ni tu se ne radi nikakav prekršaj, jer u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama nigdje nije regulirano kako vozač mora biti obučen. Jedini problem bi bio kada bi obnaženih grudi vozila pripadnica slabijeg spola, ali to bi bilo više iz sigurnosnih nego nekih drugih razloga. Tijekom vožnje vozač ili vozačica mogu se i presvlačiti.

Stajanje na semaforu zbog crvenog svjetla smatra se sudjelovanjem u prometu. Ako neka vozačica to vrijeme iskoristi za šminkanje i obnavljanje svog make-upa, to ne znači da je u prekršaju, te nema smisla nervozno trubiti. Čak i čitanje novina u tim trenucima nije kažnjivo. Pušenje u vožnji samo po sebi nije opasno, ali je zato otresanje pepela, naročito kada završi u krilu, vrlo opasno.

Pušenje znači i traženje kutije s cigaretama i upaljača po automobilu, paljenje cigarete, traženje pepeljare... Sve su to radnje koje odvlače pozornost vozača sa zbivanja na cesti. Ipak, zakon ne drži da cigareta u ruci ikome umanjuje mogućnost sigurnog upravljanja automobilom. Ako posjedujete kućnog ljubimca poput psa ili mačke, njihova vožnja u vašem krilu također nije kažnjiva.

Međutim, Zakon o sigurnosti prometa na cestama ne dozvoljava upotrebu mobitela u vožnji osim u slučaju kad imate 'hand-free' uređaj. Nije dozvoljena upotreba nikakvih uređaja pa vas i za držanje USB-a ili ubacivanje CD-a u audio ustav policajac može kazniti. Osim toga, noviji automobili sve su opremljeniji tako da zaslon osjetljiv na dodir nije više nikakva novost. Preko njega se upravlja navigacijom, postavkama automobila, audiouređajem...

Ali takvo 'čačkanje' po spomenutim sustavima također vozaču može 'donijeti' novčanu kaznu. Kazna za upotrebu mobitela ili nekog drugog uređaja po novom je udvostručena te je sa 500 podignuta na 1000 kuna, pa sada ti vidi hoćeš li u vožnji namještati navigaciju i postavke automobila ili ćeš razgovarati na mobitel bez 'hand-freeja'.

Karikirano rečeno, vozač na ramenu može držati vreću cementa, čitati knjigu ili novine, pušiti, presvlačiti se, jesti sendvič, piti piće, držati psa u krilu jer za tako nešto nema zakonskih konzekvencija.

Kazna za mobitel – 1000 kuna

Sukus ovog teksta bio bi da vožnja bosih nogu, bez majice, šminkanje, jedenje sendviča, ispijanje pića, čitanje novina, pušenje i još neki drugi apsurdi nisu kažnjivi, premda zasigurno utječu na sigurnost vožnje.

Ali zato kod uporabe mobitela bez 'hand-free' uređaja i drugih sustava preko zaslona osjetljivog na dodir koji utječu na smanjenu mogućnost sigurnog upravljanja vozila, pazite se! Kazna je od početka kolovoza 2019. godine 1000 kuna, piše portal slobodnadalmacija.hr.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video