Vijesti / Automobilizam

Sadrže kemikalije

OSVJEŽIVAČI ZRAKA: Jesu li štetni po zdravlje?

OSVJEŽIVAČI ZRAKA: Jesu li štetni po zdravlje?
T.K./Ilustracija

Osvježivači sadrže kemikalije te mogu štetiti zdravlju, iako proizvođači tvrde da je riječ o malim količinama

Mirisne tvari mogu biti prirodnog ili sintetskog podrijetla. Kod nekih ljudi izazivaju smetnje ili zdravstvene tegobe. Osvježivači se ne bi smjeli koristiti u prostorima u kojima borave djeca. Mogu se pojaviti osipi i alergije koji mogu postati i kronični – pojasnio je kemičar Ivan Nemet i dodao kako do tri posto Europljana na mirise reagira kožnom alergijom.

Pojava alergije ovisi o dobi, intenzitetu izloženosti te genskoj predispoziciji. Gotovo je nemoguće izbjeći izloženost alergenima iz mirisa, ali treba izbjegavati one kod kojih je potvrđena preosjetljivost, ili koji su zbog nekog razloga 'pod povećalom'. Najbolja i najbrža metoda je proučavanje deklaracija, budući da je na njima obavezno isticanje takvih upozorenja.

– Citronelol ima slatkast cvjetni miris, citral i d-limonen mirišu po citrusima, uglavnom limunu i naranča, heksil-cinamal po kamilici, linalool po lavandi, geraniol po ružama, kumarin po svježe pokošenoj travi, cineol po ružmarinu, eugenol po klinčiću, a cinamaldehid po cimetu – pojašnjava Nemet.

 

Iznad svega je važan zdravstveni aspekt kod uporabe ovih proizvoda, a ljudima sa slabijim imunološkim sustavom preporučuje se dodatan oprez i savjetovanje s liječnicima. Osjetite li smetnje treba odmah prestati s korištenjem. Također, ne preporučuje se uporaba ovih proizvoda tamo gdje borave djeca, bilo da je riječ stambenim prostorijama ili automobilima.

Kako piše portal oryx-asistencija.hr, ako ih se i drži u automobilu ne treba ih držati na ventilacijskom sustavu jer je tada udisanje najjače. Također ne smiju doći u kontakt s hranom, pićem ili lijekovima.

Postoje i prirodni načni kako 'zamirisati' automobil. Nekoliko kapi eteričnog ulja na običnoj drvenoj kvačici dugo će širiti miris. U staklenku stavite pola šalice sode bikarbone te 4 do 6 kapi esencijalnog ulja. Probušite rupice na poklopcu te svakih nekoliko tjedana dodajte nekoliko kapi esencijalnog ulja.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!