Vijesti / Automobilizam

Savjeti

PUT PREMA MORU za produženi vikend: Kako izbjeći gužve?

PUT PREMA MORU za produženi vikend: Kako izbjeći gužve?
Borna Filić/PIXSELL

Danas, kao i u petak, u prometnom je smislu bolji izbor za putovanje od blagdanskog četvrtka

Tijelovo ove godine pada na četvrtak (20. lipnja), pa se za taj dan očekuju gužve na cestama prema turističkim odredištima. Naime, tko god to bude mogao napraviti, spojit će državni blagdan s vikendom te će se prema moru uputiti već u četvrtak.

Očekivani scenarij za četvrtak stoga su kolone na državnim cestama i autocestama, povremeni zastoji, gužve pred naplatnim kućicama. Preporuka je stoga: žrtvujte jedan dan, odmarajte se i pakirajte u četvrtak, a na put krenite u petak.

Po prometnom planeru Hrvatskih autoceta, tim biste manevrom trebali izbjeći stajanje u kolonama dok sunce prži kroz stakla automobila. Onima koji planiraju konkretniji odmor, a ne samo produženi vikend, ne bi trebao biti problem ovako se organizirati.

Druga je opcija da - uz slobodan dan koji ste već planirali za petak - uzmete slobodan dan i u srijedu, 19. lipnja, jer se za taj dan očekuje niska gustoća prometa u oba smjera, i iz kontinentalne Hrvatske prema jadranskoj obali i iz smjera obale prema unutrašnjosti. Očekuje se, dakle, da će na cestama najteže biti u četvrtak u prijepodnevnim satima. Iza 14 sati pritisak na prometnice trebao bi malo popustiti, no gustoća prometa i dalje bi trebala biti povećana. Stoga, nađete li se u to vrijeme u automobilu, oboružajte se strpljenjem.

Velika gustoća prometa očekuje se u petak poslijepodne, kad će prema moru krenuti svi koji nisu mogli slobodnim danom povezati dva blagdana - Tijelovo i Dan antifašističke borbe. Vikend bi u prometnom smislu trebao donijeti olakšanje, jer se u subotu i nedjelju (kao i u ponedjeljak, 24. lipnja) očekuje ‘samo’ povećana gustoća prometa.

Prometna prognoza za Dan državnosti (utorak, 25. lipnja) nije tako povoljna. Očekuje se da će se vozači tada iz turističkih odredišta vraćati s produženog vikenda. U jutarnjim se satima stoga u smjeru od mora prema unutrašnjosti Hrvatske očekuje velika gužva u prometu, a od 14 do 22 sata vrlo velika, pa putovanje planirajte tako da u ovom razdoblju ne budete na cesti. Razmislite prije kretanja na put.

Ako ne idete samo na produženi vikend, radije pričekajte jedan dan i prema moru putujte onim danima kad vas na cesti očekuju bitno humaniji prometni uvjeti. Ostatak tjedna kojeg otvara Dan državnosti u prometnom bi smislu trebao biti podjednak - povećana gustoća prometa svim danima, kako prije tako i poslije 14 sati. Crvenu značku - oznaku vrlo velike gustoće prometa - u tom je tjednu dobila tek subota (posljednja u mjesecu) i to u razdoblju od 7 do 14 sati. Već u subotu poslije 14 sati na prometnicama bi se trebalo malo lakše disati - uz prometnu prognozu visokog intenziteta. Posve očekivano za vikend u turističkoj sezoni.

Niska gustoća prometa očekuje se u nedjelju, zadnjeg dana lipnja, a tako bi trebalo ostati i prva četiri dana srpnja, u razdoblju od 14 do 22 sata.

Ne preporučuje se putovati:

- četvrtak, 20. lipnja, od 7 do 14 sati
- utorak, 25. lipnja, od 14 do 22 sata
- subota, 29. lipnja, od 7 do 14 sati
- subota, 6. srpnja, od 7 do 14 sati
- subota, 13. srpnja, čitav dan
- nedjelja, 14. srpnja, od 7 do 14 sati
- subota, 20. srpnja, čitav dan
- nedjelja, 21. srpnja, od 7 do 14 sati
- subota, 27. srpnja, čitav dan
- nedjelja, 28. srpnja, od 7 do 14 sati

Preporučljivo putovati:

- srijeda, 19. lipnja, čitav dan
- petak, 21. lipnja od 7 do 14 sati
- nedjelja, 30. lipnja, čitav dan
- ponedjeljak, 1. srpnja, od 14 do 22 sata
- utorak, 2. srpnja, od 14 do 22 sata
- srijeda, 3. srpnja, od 14 do 22 sata
- četvrtak, 4. lipnja, od 14 do 22 sata
- ponedjeljak, 8. srpnja, od 14 do 22 sata
- utorak, 9. srpnja, od 14 do 22 sata
- srijeda, 10. srpnja, od 14 do 22 sata
- četvrtak, 11. lipnja, od 14 do 22 sata

Utočite gorivo, ponesite vodu i radite pauze

- Prije putovanja provjerite tekućine, stanje guma, svjetla...
- Na put krenite odmorni, s punim spremnikom goriva i dovoljno vode za piće
- Tijekom putovanja ne pretjerujte s hranom. Pretrpan želudac će vas uspavati i usporiti vam reakcije
- Dulja putovanja 'razbijte' češćim pauzama
- Vožnja autocestom je sigurnija, ali brzine su veće, pa su takve i posljedice eventualnih nezgoda. Pazite na brzinu vožnje!
- Održavajte razmak od vozila ispred i pratite što rade ostali sudionici prometa
- Ne koristite mobitel tijekom vožnje, ali neka bude pri ruci i pune baterije. Nikad se ne zna kada može zatrebati
- Iako ljeti to na automobilu ne morate činiti, uključite svjetla i danju. Tako ste uočljiviji

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video