Vijesti / Automobilizam

Manipulacije kilometražom

Prvi put u Hrvatskoj: Policija ulovila 'skidača' kilometara

Prvi put u Hrvatskoj: Policija ulovila 'skidača' kilometara
Pixabay.com/Ilustracija

Vozilo je u trenutku prodaje imalo zabilježenih 178 tisuća kilometara, a pola godine prije prodaje je 'na satu' bilo oko 350 tisuća kilometara

Europski parlament je sredinom prošle godine velikom većinom izglasao izvještaj o manipuliranju brojačima kilometara prilikom prodaje rabljenih automobila, u kojem su se predlagala zakonska i druga rješenja za sprječavanje ove nezakonite prakse. Stoga se takvu praksu počele smatrati kaznenim djelom, a prošli tjedan se taj zakon prvi put primijenio i u Hrvatskoj.

Naime, službenici Policijske postaje Pitomača, postupajući po zaprimljenoj kaznenoj prijavi 37-godišnjaka, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenoga djela krivotvorenja kilometraže. Stariji prodavač je mlađemu kupcu, u siječnju, prodao automobil marke Volkswagen u kojemu je stanje brojača kilometara u trenutku prodaje bilo 178 tisuća kilometara, za novčani iznos veći od 35 tisuća kuna. No sredinom 2018. godine isto vozilo je 'na satu' imalo oko 350 tisuća kilometara.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako piše portal autostart.24sata.hr, taj 45-godišnjak znao je kako stanje brojača kilometara na satu ne odgovara stvarnome stanju pa je prikrivanjem stvarnih činjenica kupca doveo u zabludu i oštetio za oko 10 tisuća kuna. Slijedi podnošenje posebnog izvješća Općinskome državnom odvjetništvu u Virovitici, a rezultate željno iščekujemo. Ovakvi postupci se redovito vode u mnogm zemljama Europske unije pa se nadamo da je napokon došao kraj 'skidačima' kilometara i u Hrvatskoj.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video