Vijesti / Automobilizam

Energenti

Cijene nafte opet rastu

Cijene nafte opet rastu
Pixabay.com/Ilustracija

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1,9 posto, na 67,15 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 4,1 posto, na 58,50 dolara

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer OPEC smanjuje proizvodnju, no veći rast cijena onemogućen je zbog strahovanja ulagača da će potražnja oslabiti zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva, piše portal Index.hr.

Polovicom tjedna cijene su nafte dosegnule najviše razine u ovoj godini, zahvaljujući vijestima da se članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri na čelu s Rusijom, pridržavaju lanjskog dogovora o smanjenju proizvodnje za 1,2 milijuna barela dnevno. Dodatnu im potporu pruža i smanjenje proizvodnje u Venezueli i Iranu zbog američkih sankcija.

Uz to, ulagači se nadaju trgovinskom dogovoru između SAD-a i Kine, što bi moglo utjecati na stabilizaciju rasta kineskog i globalnog gospodarstva. Pritom se potrošnja nafte zasad dobro drži. Tako je u Kini, najvećem svjetskom uvozniku, u prva dva mjeseca ove godine porasla za 6,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na rekordnih 12,68 milijuna barela dnevno.

Usporavanje rasta globalnog gospodarstva

No, uzlazni trend cijena zakočila je bojazan od usporavanja svjetskog gospodarstva, s obzirom na niz podataka koji ukazuju na slabljenje aktivnosti u SAD-u, eurozoni, Kini i velikom dijelu Azije, što bi moglo izazvati slabljenje potražnje za gorivom.

'Tržište je još uvijek rastrgano između zabrinutosti za gospodarstvo i visoke proizvodnje nafte u SAD-u s jedne strane, te zavidne razine usklađenosti skupine OPEC+ s dogovorenim smanjenjem opskrbe s druge strane, koju podupiru i neplanirana smanjenja proizvodnje', kaže Stephen Brennock, analitičar iz PVM-a.

I dok makroekonomski podaci najavljuju usporavanje rasta ili čak slabljenje potražnje za naftom, proizvodnja u SAD-u i dalje se kreće na rekordnim razinama od oko 12 milijuna barela dnevno, što je dosad najviša razina proizvodnje jedne zemlje u svijetu.

Ipak, moguće je očekivati smanjenje proizvodnje u SAD-u, s obzirom na to da je u petak tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj aktivnih naftnih postrojenja u SAD-u smanjen četvrti tjedan zaredom. Broj aktivnih postrojenja smanjen je za jedan, na ukupno 833, što je njihov najmanji broj od travnja prošle godine.

Zbog očekivanja da će ove godine cijene nafte oslabiti u odnosu na lani, dio proizvođača planira srezati proizvodnju. No, ako cijene nafte porastu, te planove bi mogli i odgoditi.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video