Vijesti / Automobilizam

Oprema

Kožna sjedala u automobilu: Da ili ne?

Kožna sjedala u automobilu: Da ili ne?
Pixabay.com

Ako kupujete Bentley, Rolls-Royce ili nešto iz sličnog cjenovnog ranga, onda su standardna kožna sjedala izrađena prema vrlo visokim kriterijima i vašoj će stražnjici pružati više nego ugodan boravak tijekom putovanja, no ako govorimo o automobilima iz nekoliko klasa niže, o ugradnji kožnih sjedala možda biste trebali dva puta razmisliti

Poznati miris kože je lažan
Štavljena koža zapravo ima užasno loš miris i zato se proizvodi od kože natapaju parfemom. To nije tajna i postupak je poznat već godinama, a miris kraljevske engleske kože izumljen je po narudžbi kralja Đure III.

Ne vrijede tih novaca
U većini slučajeva odabirom kožnih sjedala zapravo dobivate samo umetke od kože, dok većina dijelova nije izrađena od tog materijala.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Održavanje kože nije lagano
Da biste donekle sačuvali originalna svojstva kože, morate ju čistiti i održavati posebnim proizvodima nekoliko puta godišnje, a ne samo s vremena na vrijeme.

Ništa ne izgleda lošije od istrošene kože
Koža bi se s vremenom mogla početi guliti i pucati, a gotovo ništa ne izgleda manje privlačno od popucale kože.

Koža je teška
Koža možda nije najbolji odabir materijala za automobile koji pucaju na performanse, budući da je teška. McLaren je kod modela F1 uspio uštedjeti 5 kilograma tako što je smanjio debljinu kože na upola manju vrijednost od uobičajenog.

Većina automobila ima kožu loše kvalitete
Ako pri boljem pregledu ne uočite zrnatost materijala, već je površina savršeno glatka, radi se o koži loše kvalitete.

Koža je skliska
Nitko ne želi tražiti svoju normalnu udobnu poziciju sjedenja nakon svakog oštrijeg skretanja ili jačeg kočenja. Tkanina će vas bolje držati u tim situacijama.

Ili je prevruća ili je prehladna
Usred ljeta kožna sjedala će upijati puno sunčevih zraka i postati neugodna za sjedenje, a postepeno bi sunce moglo uništiti materijal. Usred zime će pak biti prehladna. Rješenje su grijana i hlađena sjedala, no to će predstavljati dodatan trošak.

Kožna sjedala nisu ni toliko udobna
Koža u jeftinijim automobilima obično je previše kruta i manje je udobna opcija od tkanine.

Izvor: automobili.hr

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video