Vijesti / Automobilizam

Savjeti

Neočišćeni automobil stoji vas 700 kuna, a može biti i poguban

Neočišćeni automobil stoji vas 700 kuna, a može biti i poguban
Pixabay.com/Ilustracija

Iako je jutarnje čišćenje automobila od snijega i leda jedan od najneugodnijih zimskih svakodnevnih poslova treba ga obaviti temeljito. Nikako ne sjedajte u automobil ako su stakla zaleđena ili ako na njemu još ima debelih naslaga snijega.

Zaleđena stakla redovita su zimska pojava čak i kada nema snijega ili drugih padalina. Do zaleđivanja stakala dolazi zbog niskih temperatura i visoke razine vlage u zraku, a taj problem može se prevenirati ili jednostavno ukloniti. Naime, stavite li na stakla auta navečer komad kartona ili specijalnu navlaku koju je moguće kupiti u mnogim trgovinama do zamrzavanja neće niti doći. Pa i kada su stakla zamrznuta nije ih teško odlediti.

Kako piše portal oryx-asistencija.hr, najbolja metoda je struganje leda posebnom lopaticom (strugalicom) s kojom ćete najtemeljitije očistiti tanke slojeve leda. Ako je sloj deblji treba kombinirati metodu grijanja automobila, korištenja specijalnog spreja za odleđivanje i struganja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Sam sprej prilično je neefikasan na tankim slojevima leda jutarnjeg mraza. On ih odmah otapa ali nakon što brisačima obrišete stakla i krenete u vožnju primijetit ćete da se staklo ponovo zamrzava i onemogućuje vam pogled prema naprijed. To je zbog tankog sloja tekućine koja je ostala nakon brisanja brisačima i koja se pod utjecajem vjetra od vožnje ponovo zamrzava. Dakle koristite li sprejeve i odmah nakon toga sjedate u hladan auto te krećete u vožnju, staklo treba detaljno obrisati.

Osim vjetrobrana treba očistiti i sva druga stakla jer bočna i stražnja vidljivost također mogu biti od presudne važnosti prilikom izbjegavanja nezgoda. Nemate li pri ruci strugalicu pazite čime improvizirate. Omot CD-a ili osobna iskaznica mogu poslužiti ali i puknuti, a pretvrdi ili previše oštri predmeti oštetit će staklo.

Mnogo veći problem je jutarnje čišćenje snijega, pogotovo ako ga je napadalo više od 2-3 centimetara. Valja se dobro obući i s metlom ili metlicom te strugalicom za led prionuti na posao. Očistiti 20, 30 centimetara novonapadalog snijega s automobila, pogotovo s visokog SUV-a nije nimalo lako i zato mnogi ovdje postupaju neispravno – očiste samo stakla, a ostave snijeg na poklopcu motora i na krovu.

Upravo snijeg s krova predstavlja najveću opasnost. Ako je suh tijekom vožnje može letjeti na sve strane i tako ograničavati vidljivost ostalima u prometu. Ako je mokar neće letjeti naokolo već će u jednom trenutku prilikom ubrzanja, kočenja ili u zavoju jednostavno skliznuti s krova.

Ako pritom sklizne na vjetrobran (nerijetka situacija prilikom kočenja) vozač ostaje 'potpuno slijep' i veliki su izgledi da dođe do nezgode, naleta na drugo vozilo ili pješaka, u tih nekoliko sekundi dok se ne snađe i zaustavi vozilo ili brisačima uspije ukloniti snijeg. Također dogodi li se to na brzoj cesti postoji velika opasnost da se netko drugi zaleti u vozilo koje se zaustavilo zbog snijega na vjetrobranu.

I stoga je u potpunosti logično da je vožnja s automobilom kojem nije očišćen snijeg s krova ili koji ima zaleđena stakla prekršaj prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama. Za njega vas policija može kazniti s 700 kuna, što je mnogo, ali ništa u odnosu na druge posljedice koje možete imati zbog neočišćenog automobila.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video