Vijesti / Automobilizam

Što se najviše krade?

Automobili na meti lopova: Sve više krađa u Hrvatskoj

Automobili na meti lopova: Sve više krađa u Hrvatskoj

Tijekom 2018. godine otuđeno je ukupno 130 putničkih vozila proizvođača koncerna VW, što čini udio od 33 posto u ukupnoj brojci otuđenih putničkih vozila

Prošle godine u Hrvatskoj je ukradeno 675 motornih vozila, što predstavlja povećanje od 8,7 posto u odnosu na 2017. godinu kada je ukradeno 621 vozilo. Uz to, u 2018. godini bilo je i 184 neovlaštenih uporabi motornih vozila, što, pak, predstavlja povećanje od 12,9 posto u odnosu na godinu ranije, piše revijahak.hr.

Također, treba reći i kako je u 2018. zabilježeno i 58 pokušaja krađe vozila, te šest pokušaja neovlaštene uporabe vozila. Sveukupno, u 2018. godini zabilježena su 923 kaznena djela koja su vezana uz ukradena motorna vozila, bilo da je riječ o krađi, neovlaštenoj uporabi ili, pak, pokušaju istih, što predstavlja rast od 8,1 posto u odnosu na godinu ranije. Najviše su na udaru kradljivaca bili vlasnici Volkswagena.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

– Prema našim evidencijama tijekom 2018. godine otuđeno je ukupno 130 putničkih vozila proizvođača koncerna VW, što čini udio od 33 posto u ukupnoj brojci otuđenih putničkih vozila – navode u MUP-u.

Ipak, dobra vijest je da se dio ukradenih automobila – pronađe.

– Tijekom 2018. godine pronađeno je ukupno 556 motornih vozila, što je u odnosu na 536 pronađenih motornih vozila tijekom 2017. povećanje za 3,7 posto. Od 556 motornih vozila pronađenih tijekom 2018. godine u 351 slučaju se radilo o pronalasku ranije otuđenog putničkog vozila, dok je tijekom 2017. pronađeno 327 ranije otuđenih putničkih vozila – navode u MUP-u.

Vječno pitanje je, zapravo, što kradljivci rade s automobilima nakon što ih ukradu.

– Kad govorimo o kasnijem scenariju ukradenih vozila, moguće namjene ili svrhe vozila nakon otuđenja nije moguće dati. Međutim, prema raspoloživim saznanjima, vozila više i visoke klase novijih godišta proizvodnje se nakon otuđenja najčešće krijumčare u odredišne zemlje gdje se, nakon krivotvorenja identifikacijskih podataka i dokumentacije, ponovno stavljaju u pravni promet – navode u MUP-u.

Ostali ukradeni automobili, dodaju u MUP-u, nerijetko se otuđuju radi potrebe za rezervnim dijelovima.

– Također, može biti i riječ o posluzi ukradenim automobilom, gdje se kao jedan od motiva može navesti njihovo korištenje za potrebe počinjenja drugih kaznenih djela – tvrde u MUP-u.

Upravo kako bi vlasnici maksimalno pokušali zaštititi svoje automobile od krađe, policija navodi nekoliko mjera tzv. 'samozaštitnog' ponašanja.

– Prvenstveno, treba izbjegavati situacije da se vozilo ostavlja otključano i bez nadzora, posebice da se u vozilu nalazi i pripadajući ključ. Nadalje, poželjno je ugraditi u vozilo dodatnu mehaničku ili elektronsku zaštitu protiv krađe, prema vlastitim mogućnostima i uvažavajući tehničke karakteristike vozila. Također, treba nastojati izbjeći upisivati registarski broj vozila na privjeske ključeva vozila jer upisivanje registarskog broja na privjesak u slučaju gubitka ključeva uvelike olakšava potencijalnu krađa vozila – navode u MUP-u.

Uz to, buduće vlasnike upozoravaju da obrate pozornost kod kupovine polovnih vozila na potreban broj ključeva koji su dobiveni prilikom kupnje, te da svakako treba provjeriti podudarnost podataka iz dokumentacije vozila s onima koji se nalaze na samom vozilu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video