Vijesti / Automobilizam

PONOVNI PORAST

CIJENE GORIVA U 12 tjedana spremnik benzina pojeftinio je 73,5 kune

CIJENE GORIVA U 12 tjedana spremnik benzina pojeftinio je 73,5 kune
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Nakon 12 tjedana uzastopnog pada, jučer su cijene benzinskih goriva u Hrvatskoj ponovno porasle. Dizel je sad ponovno skuplji od benzina

Tako, prema podacima portala cijenegoriva.info, najčešća cijena litre Eurosupera 95 na hrvatskim crpkama iznosi 9,07 kuna za litru, što je 11 lipa više u odnosu na prošli tjedan. Litra eurodizela od jučer stoji 9,08 kuna dok je stara cijena tog goriva bila 8,92. Tako je sad dizel ponovno skuplji od benzina. 

Cijena dizela je u zadnjih 12 tjedana, kako objašnjava Tin Bašić, vlasnik portala cijenegoriva.info, imala samo jedno poskupljenje i to sredinom prosinca prošle godine za dvije lipe. Pun rezervoar benzina s novim cijenama poskupio je za 5,5 kuna, a dizela za osam kuna. Litra autoplina od jučer stoji 4,26 kuna pa je pun tank tog goriva poskupio za 4,5 kune. 

Prema podacima Tina Bašića, litra benzina u 12 tjedana pada pojeftinila je za 1,47 kuna po litri. Počela je padati nakon 16. listopada kad je iznosila 10,43 kune. U tom razdoblju je pun spremnik benzina pojeftinio za 73,5 kuna. Cijena dizela je, pak, u tih 12 tjedana pala sa 10,40 kuna na prošlotjednih 8,92 kune. Tako je u tom razdoblju spremnik dizela pojeftinio za 74 kune. 

U odnosu na početak prošle godine, hrvatski vozači trenutačno plaćaju znatno manje za punjenje spremnika svojih automobila. Tako je u drugom tjednu 2018. cijena benzina bila 9,65 kuna za litru, što je 58 lipa više nego sada. Razlika u cijeni litre dizela ipak nije toliko velika.

Na početku prošle godine dizel je koštao 9,21 kunu, dakle 13 lipa više nego trenutačno. Do rasta cijene goriva na hrvatskim crpkama došlo je zbog prošlotjednog povećanja cijena nafte na svjetskom pa posljedično tome i na mediteranskom tržištu. Bašić kaže da je cijena barela nafte u zadnjih 12 tjedana inače pala za 30 posto. 

Naftni stručnjak Davor Štern najnovije poskupljenje goriva objašnjava normalnim zimskim cikličkim procesom.

– Smanjile su se zalihe, porasla je potražnja i približava nam se jača zima – kaže Štern. On ne vidi utjecaj trenutačne političke agende, odnosno političke situacije u svijetu na najnoviji rast cijene nafte.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!