Vijesti / Automobilizam

Istraživanje

Želite na put, a nemate adekvatan auto? Evo koliko će vas stajati najam vozila

Želite na put, a nemate adekvatan auto? Evo koliko će vas stajati najam vozila
Pixabay.com/Ilustracija

Prelazak granice unajmljenim automobilom kod većine se iznajmljivača dodatno plaća, u suprotnom osiguranje ne vrijedi

Planirate ići na skijanje s obitelji ili s većim društvom, a nemate automobil ili vam se Vaš automobil ne čini prikladan za zimske uvjete, bez obzira na to nedostaje li vam u njemu putničkog ili prtljažnog prostora ili jednostavno niste sigurni želite li se njime otisnuti na put u planine u kojima se očekuje snijeg i led na cesti, najam vozila se nameće kao rješenje vaših problema. Zbog toga smo istražili koliko će vas stajati najam automobila.

Cijena, dakako, ovisi o klasi automobila koji želite 'rentati', a s obzirom na to da na skijanje rijetko tko ide manjim automobilima A i B segmenta, ne možete računati na minimalne cijene u rent-a-car poslovnicama. Počnimo odmah s na papiru skupljim varijantama, ali ako se podijele troškovi, zapravo povoljnim rješenjima kojima se okreće sve više skijaša.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ako na skijanje idete u većem društvu, kombi vozilo čini se pametnim rješenjem jer, osim što se u njemu mogu prevesti do devet osoba, u kombi stane i više prtljage i skijaška oprema, koja se ne treba posebno prevoziti na krovu automobila (što je dodatni trošak najma ili kupnje krovnih nosača ili kutije). Ali, treba uzeti u obzir da kombi troši više goriva od putničkog automobila i da su cestarine i vinjete za njega skuplje.

Međutim, kada se svi ti troškovi podijele na putnike, ispast će jeftinije nego da se na put išlo s dva osobna automobila. Cijene i uvjeti najma vozila kod brojnih iznajmljivača nisu jednaki pa je potrebno dosta istraživanja, najbolje je telefonski, i čitanja uvjeta da se dođe do najpovoljnije opcije.

Izdvojili smo dva automobila pogodna za odlazak na skijanje i donosimo cijene najma kao orijentir. Primjerice, najam kombija Opel Vivaro s devet sjedala na sedam dana početkom siječnja u hrvatskom skijaškom tjednu u jednoj od naših najvećih rent-a-car tvrtki stoji 3656,17 kuna (522 kn po danu) uz samo osnovno osiguranje i u tom slučaju se na kreditnoj kartici rezervira depozit od 17.000 kuna (najveći udio u šteti je 13.764 kn) a ostali iznos je depozit za najam jer se kod njih najam plaća nakon vraćanja vozila.

Ako se, pak, ugovori puno osiguranje bez udjela u šteti, cijena najma raste za 306 kuna dnevno, odnosno cijena za sedam dana najma je 5799, 92 kuna. Ali, depozit se u tom slučaju smanjuje na 7500 kuna.

Kod rent-a-car tvrtki koje unaprijed naplaćuju uslugu najma depozit je mnogo manji, u konkretnoj ponudi oko 2000 kuna. Ako nikad niste unajmljivali vozilo i ne znate kako posluju rent-a-car tvrtke, vjerojatno ćete se iznenaditi koliko je u tom naizgled jednostavnom poslu uvjeta i malih slova koje se trebaju proučiti.

Ne trebate se bojati jer normalno je da se najmodavci osiguravaju da će im usluga najma i eventualna šteta biti uplaćena. Stoga pitajte sve što vas zanima pri najmu vozila kako poslije ne bi bilo nesporazuma.

Prije svega, mnogi iznajmljivači automobila, kao uostalom i većina trgovaca, oglašavaju najnižu cijenu najma po danu, ali uz dodatne naknade i troškove ta cijena nekad nije najpovoljnija. Stoga dobro proučite što se sve plaća ili nazovite za pojašnjenje te nakon toga usporedite cijene kod različitih rent-a-car kuća.

Gotovo sve rent-a-car tvrtke uvjetuju kreditnu karticu za depozit, odnosno kako bi se osigurali za naknadu štete i ostale moguće troškove. Postoje manje tvrtke koje iznajmljuju vozila i uz depozit u gotovini, a i kod njih se u posljednje vrijeme može naći sve bolja ponuda vozila.

I još jedan primjer da se moraju čitati mala slova. Većina u najam daje vozilo s punim spremnikom goriva pa se tako vozilo mora i vratiti. U suprotnom naplaćuju i 20 kuna po litri koja nedostaje i uslugu točenja goriva i do 200 kuna. Vozači u dobi od 18 do 20 godina plaćaju naknadu za mlade vozače u iznosu od 76,50 kuna po danu najma s maksimalnom naknadom od 765 kuna po najmu. Istu naknadu plaćaju i vozači u dobi od 71 do 80 godina, dakle 76,50 kuna po danu najma s maksimalnom naknadom od 765 kuna po najmu.

Zbog čega se traži depozit od 7500 kn i za mali automobil?

Mnogima nije jasno zbog čega moraju kreditnom karticom ostaviti depozit, odnosno banka zamrzava određeni iznos novca. Iznos ovisi o kategoriji vozila i o širini ugovorenog osiguranja. Primjerice, ako ugovorite samo osnovno osiguranje, depozit će i za najmanji automobil biti oko 7500 kuna jer mora pokriti vaš udio u mogućoj šteti, ali ako ugovorite dodatno osiguranje, depozit se smanjuje.

Iznajmljivači obično nude tri paketa: osnovni, zatim srednji koji većinom pokriva oštećenje kotača, stakla i podvozja te puno osiguranje, tzv. full kasko, koje pokriva sve štete i u tom slučaju depozit je samo oko 1000 kn (za mali auto), što pokriva gorivo ili parkirne kazne.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video