Vijesti / Automobilizam

Izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Troduplo veće kazne i oduzimanje vozila? Evo što sve donosi novi zakon o prometu

Troduplo veće kazne i oduzimanje vozila? Evo što sve donosi novi zakon o prometu
Pixabay.com/Ilustracija

Ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je da su sa stručnjacima s Fakulteta prometnih znanosti dovršilo izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se postrožavaju kazne, posebno za recidiviste prometnih prekršaja

Iz Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) potvrdili kako su sa stručnjacima s Fakulteta prometnih znanosti dovršili izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se postrožavaju kazne, posebno za recidiviste prometnih prekršaja. Portal automobili.hr piše što bi nam sve mogao donijeti novi zakon o prometu.

Drastično povećanje kazni

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Iz Ministarstva unutarnjih poslova ističu kako se ovim prijedlogom zakona 'znatno povećavaju novčane kazne za najteže prometne prekršaje, odnosno sankcije se usklađuju s težinom nastalih posljedica u prometnim nesrećama'.

Do takvog zaključka su došli jer smatraju kako je 'povećanje iznosa novčane kazne za najteže prekršaje je nužno jer se u praksi pokazalo da novčane kazne koje su propisane važećim Zakonom, ne ispunjavaju svoju svrhu, odnosno počinitelje prekršaja ne odvraćaju od ponavljanja činjenja prekršaja'.

Kome će oduzimati vozila?

U zakonskim izmjenama uz povećanje kazni ipak je uvedena i mogućnost privremenog oduzimanja vozila, ali samo za vozače recidiviste.

Ta se mjera predlaže za vozače koji su najmanje već dva puta pravomoćno kažnjeni, a policija ih ponovno uhvati u vožnji u suprotnom ili zabranjenom smjeru na autocesti, brzoj cesti i cesti namijenjenoj isključivo za promet motornih vozila, ako prekorače dozvoljenu brzinu za više od 50 kilometara na sat, namjerno prođu kroz crveno ili odbiju alkotest ili test na droge.

Također vozilo bi se moglo privremeno oduzeti recidivistima koji imaju više od 1,5 g/kg alkohola ili voze pod utjecajem droge, voze prije polaganja vozačkog ispita ili u vrijeme dok im je dozvola oduzeta zbog ranijeg prekršaja.

Kazne dvostruko i trostruko veće

Osim značajnog povećanja visina kazni te povećanja kaznenih bodova, novost je i obvezni liječnički pregled nakon 67. godine života, snimanje vozačkih ispita te mogućnost provjere statusa vozačke dozvole na mrežnim stranicama MUP-a, i to bez naknade.

Iako dostupna svima, ta bi novost najviše mogla koristiti vlasnicima prijevozničkih tvrtki, rent-a-car agencijama te tvrtkama i pojedincima koji nekomu ustupaju vozilo.

Predložene promjene

– S 500 na 1000 kuna povećala bi se kazna za nevezivanje sigurnosnog pojasa
– Kazna za nepropisan prijevoz djece također bi s 500 bila povećana na 1000 kuna
– Telefoniranje u vožnji kažnjavalo bi se s 1500 kuna, što je triput više nego sada
– Kazne koje sada iznose od 5000 do 15.000 kuna povećaju na iznos od 10.000 do 20.000 kuna

Oduzimanje vozačke dozvole

Osim što bi vozače nova politika kažnjavanja opalila po džepu, za te bi prekršaje ubuduće po prijedlogu bilo propisano i obvezno oduzimanje dozvole. Pola godine ne bi smio voziti onaj tko prvi put počini jedan od navedenih prekršaja, bez dozvole bi na godinu dana ostao onaj koga se zatekne u počinjenju prekršaja drugi put. Za treći i svaki sljedeći put zaštitna bi mjera oduzimanja vozačke bila dvije godine.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video