Vijesti / Automobilizam

CO2 kao veliki problem

Jesu li auti zaista toliko veliki CO2 zagađivači?

Jesu li auti zaista toliko veliki CO2 zagađivači?
Pixabay.com

Ispuštanje CO2 jedna je od glavnih tema u automobilskoj industriji već godinama. Automobile se proziva kao najveće CO2 zagađivače i glavne krivce za efekt staklenika, globalno zagrijavanje i klimatske promjene

No istina je potpuno drugačija. Sva prometna sredstva koja služe za transport ljudi i robe, dakle svi auti, kamioni, vlakovi, brodovi, zrakoplovi ispuštaju samo 20% CO2 na svijetu.

Podjednako veliki ili veći zagađivači su industrija, elektrane, poljoprivredni sektor pa i sama kućanstva. Zbog toga smo istražili koliko su automobili zapravo štetni za okoliš u pogledu emisije CO2 i usporedili ih s drugim sredstvima za prijevoz putnika.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Vjerovali ili ne, najveću emisiju CO2 imaju brzi brodovi poput katamarana odnosno hidroglisera. Po jednom putniku u prosjeku u atmosferu izbacuju 530 grama CO2 po kilometru. Niti drugi brodovi nisu nimalo ekološki, piše portal oryx-asistencija.hr.

Veliki kruzeri koji troše mnogo energije na sve popratne sadržaje u prosjeku izbacuju oko 400 grama CO2 po putniku na kilometar, a ekološki nisu niti trajekti. Njihova emisija CO2 iznosi oko 150 grama po putniku na kilometar.

Veliki zagađivači su, logično, i zrakoplovi. Njihov svjetski prosjek iznosi 214 grama CO2 po putniku na kilometar. Cestovna vozila su u pravilu mnogo ekonomičnija. Najveći zagađivači na cesti su taksi vozila zbog toga što se u 99 slučajeva voze po gradu, gužvama i što je u taksiju većinom samo vozač i jedan putnik, a nerijetko i samo vozač. Prosječna CO2 emisija svih taksija na svijetu iznosi 170 grama CO2 po putniku na kilometar.

Ispod njih su klasični automobili sa 118 grama CO2 po putniku na kilometar. I električni automobili zaslužni su za određenu emisiju CO2 do koje dolazi tijekom proizvodnje struje za njihovo pokretanje, konkretno 43 grama po putniku na kilometar. Motocikli u prosjeku izbacuju 94 grama CO2 po putniku na kilometar, a skuteri 72.

'Najzelenije' prijevozno sredstvo je bicikl, no ako uzimamo u obzir samo prijevozna sredstva s vlastitim pogonom to je onda vlak. Automobili su se u ovoj usporedbi pokazali kao osrednje ekološkima. Nisu najbolji, no daleko do toga da su najlošiji. Njihova ekološka učinkovitost mnogo je bolja od lošeg glasa na koji su došli posljednjih godina.

Prosječna emisija CO2 u gramima po putniku na kilometar

Karamaran 530 g/km, kruzer 400 g/km, zrakoplov 214 g/km, taksi 170 g/km, trajekt 150g/km, automobil 118 g/km, motocikl 94 g/km, skuter 72 g/km, autobus 69 g/km, podzemna željeznica 65 g/km, električni automobil 43 g/km, tramvaj 42 g/km, vlak 40 g/km, hodanje 14 g/km, vožnja bicikla 6 g/km.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video