Vijesti / Automobilizam

Kupovina novih guma

Isplati li se ići po nove gume u Sloveniju?

Isplati li se ići po nove gume u Sloveniju?
Pixabay.com

Uspoređivanjem cijena možete prilično uštedjeti. Cijene se razlikuju od vulkanizera do vulkanizera, a gume se isplati i kupiti na jednom mjestu te ih odvesti drugdje na montažu

Ustanovili ste da vaš automobil treba nove zimske gume - bez obzira morate li dosadašnje gume otpisati zbog starosti ili istrošenosti - i sad ste u dilemi gdje kupiti nove pneumatike? Isto smo pitanje i mi stavili pred sebe, pa vjerujemo da će vam naša saznanja pomoći da pri kupnji novih guma prođete što povoljnije. 

Zamjena i balansiranje guma

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Naš je osnovni zaključak da se u potragu za gumama isplati uložiti malo vremena i truda, jer ponuda je šarolika, a takve su i cijene. Osim cijene gume, potražite i koliko stoji zamjena i balansiranje guma te zamjena ventila. Možda je negdje i to uključeno u cijenu? Također, vrlo je važna i starost gume. Prije kupnje pitajte kada je guma proizvedena.

Ako kupujete preko interneta i nemate mogućnost provjere te informacije, ne ustručavajte se vratiti gumu prodavatelju dostave li vam, primjerice, 4-5 godina staru gumu. Guma koju sada kupujete trebala bi biti proizvedena ove, eventualno prošle godine.

Na primjeru guma u dimenziji 215/65 R16, kakve odgovaraju kompaktnim SUV-ovima kao što je Nissan Qashqai, utvrdili smo da se po gume u Sloveniju (više) većinom ne isplati. Konkretno, Sava Eskimo HP 2 MS kod slovenskog vulkanizera Lašiča stoji 549,27 kuna, a u hrvatskom je Vulkalu 549 kuna. Dakle, čak je i malo jeftinija.

Istu gumu na ekupi.hr trebalo bi platiti 576,45 kn. Fulda Kristal Control HP2 MS kod Lašiča stoji 564,98 kn, u Vulkalu je 575 kn. Sve navedene cijene odnose se na gotovinsko plaćanje.

Na kupigume.hr cijena je ipak veća - Savina guma košta 615,13 kuna, a Fuldina 673,31 - pa je i zaključak o neisplativosti odlaska u Sloveniju samo uvjetan. Ovisi o tome koje gume želite i gdje ih u tom trenutku možete naći.

Jedino pravilo bilo bi - provjerite cijene, ne kupujte impulzivno! I nije dovoljno provjeriti samo cijene guma, već pitajte i za trošak montaže, balansiranja i ventila. Naime, u Vulkalu će za montažu guma - čak i ako gume kupite kod njih - tražiti 85 kuna po kotaču, na što valja dodati i 10 kuna po ventilu. Ukupno 380 kuna.

Montaža i balansiranje za aluminijske i čelične felge u traženim dimenzijama (16”) u Molydonu po gumi naplaćuju 61,75 kn, a za ventil treba dati po 11,30 kn. Za četiri gume i četiri ventila ukupno bi to bilo 292,2 kn. Kod Lašiča je montaža besplatna, balansiranje naplaćuju pet eura po gumi, a ventil je 1,20 eura. Ukupno 183,52 kn.

No, i u Hrvatskoj je moguće povoljnije zamijeniti gume. Potražite, primjerice, po portalima za grupnu kupovinu.

Sve valja zbrojiti

Na jednome od njih pronašli smo ponudu za zamjenu i balansiranje sve četiri gume kod vulkanizera u Zagrebu za 149 kuna, što je povoljnije od slovenske ponude. Također, manje ćemo goriva potrošiti ako na jednom mjestu kupimo nove gume i potom ih odvezemo u susjedni kvart na montiranje, nego da se vozimo do Brežica.

Ima, naravno, i primjera kad se isplati po gume preko granice, a većinom se radi o skupljim gumama. Na kupigume.hr Continental WinterContact TS 850 P za gotovinu stoje 858,56. U Vulkalu se nude po cijeni od 859 kn komad. U Molydonu, također za gotovinu, stoje akcijskih 844,86 kn. Na ekupi.hr (uz 50% popusta) stoje 826,26 kn. I kod Lašiča su na popustu, pa stoje 775,93 kn.

Za vožnju po gradu dostatne su i prosječne gume

Najprije uskladite vaš budžet s rezultatima usporednih testiranja zimskih guma. Ako niste u situaciji da nekoliko stotina kuna više ili manje ne igra ulogu, a ujedno ne prelazite veliku kilometražu po snijegom prekrivenim cestama, gume sa srednjom ukupnom ocjenom bit će dostatne. Jer, prometnice u gradovima većinom se dobro čiste. Ubrajate li se u vozače koji se, pak, često autom probijaju kroz snijeg, obratite pažnju na dio ocjene koji se odnosi konkretno na ponašanje gume na snijegu.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video