Vijesti / Automobilizam

Cijene goriva

Zašto je gorivo skupo i kad cijena nafte na tržištu pada?

Zašto je gorivo skupo i kad cijena nafte na tržištu pada?
Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Iako je sirova nafta na svjetskim burzama posljednjih mjesec dana pojeftinila oko dva dolara, u Hrvatskoj je maloprodajna cijena goriva i dalje ista, odnosno previsoka

Tako trenutačno litra eurosupera 95 prosječno košta oko 10,30 kuna, litra eurodiesela stoji oko 9,82, a litra plina 4,99 kuna. Dok trgovci gorivom tvrde kako pad cijene nafte na svjetskim burzama nije dovoljan razlog za korigiranje cijene goriva, vozači smatraju da je poskupljenje u takvoj situaciji potpuno nelogično. Oni ocjenjuju da su cijene visoke ponajprije zbog trgovačkih marži.

Cijena nafte na svjetskim burzama samo je jedan od parametara koji mogu utjecati na kretanje maloprodajnih cijena goriva. Sve promjene troškova koje utječu na poslovanje u naftnom sektoru, na nacionalnoj i globalnoj razini, odražavaju se na cijene goriva onoliko brzo i u onoj mjeri u kojoj je razvijena tržišna konkurencija.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pod troškovima se podrazumijevaju svi inputi, od cijene sirove nafte do raznih državnih poreza. Na uređenome tržištu utjecaj konkurencije se osjeti kada troškovi poslovanja rastu i kad se smanjuju, a uvijek idu u prilog potrošačima. Na takvome tržištu opstaju samo tvrtke koje racionalno posluju i koje su mogu izdržati nadmetanje, a koje mora biti zasnovano na tržišnim principima.

Dakle, jasno je da poseban problem u nas predstavlja državni dio u cijeni goriva. Općenito gledajući, cijena goriva u ovome je trenutku u Hrvatskoj i regiji na ovoj razini jer je cijena sirove nafte znatno porasla u odnosu na prošlu godinu. S druge strane, pojeftinjenje nafte, koje se sada bilježi, odrazit će se na smanjenje maloprodajnih cijena, ali to se neće desiti sada nego naknadno.

Kako piše portal autostart.24sata.hr, trgovci naftom veoma su ažurni kada je riječ o poskupljenju goriva, ali se sasvim drugačije ponašaju kada cijena sirove nafte pada te se rjeđe odlučuju na spuštanje cijena. Veliki problem je također u tome što država u ovoj situaciji vidi priliku za ‘punjenje svoje kase’ pa se odlučuje na velike trošarine. 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video