Vijesti / Automobilizam

Munje i gromovi

Od udara munje najsigurniji ste u autu

Od udara munje najsigurniji ste u autu
Borna Filić/PIXSELL

Područje gdje su oluje, munje i gromovi najčešći nalazi se na sjeveroistoku Venezuele, uz ušće rijeke Catatumbo. Tamo godišnje zabilježe 200 olujnih dana, s olujama koje traju desetak sati i izazovu 250 gromova svaki sat

Iako je statistička mogućnost da čovjeka ubije munja minimalna, godišnje od udara u svijetu pogine skoro 25 tisuća ljudi, dok ih deset puta više udar preživi, ali s teškim posljedicama.

'Nisu nam opasne munje koji nastaju između oblaka nego oni do kojih dolazi između oblaka i zemlje, a takvih opasnih je na našoj geografskoj širini šestina', rekao je Aleš Berkopec, fizičar s ljubljanskog Fakulteta za elektrotehniku koji je doktorirao upravo na temu gromova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Zbog geografskog položaja, blizine alpskog masiva i mora, te miješanja više klimatskih utjecaja, Slovenija doživi oko 60.000 udara munji godišnje jer leži na području Europe najviše izloženom tom prirodnom fenomenu, a nisu rijetki ni smrtni slučajevi do kojih dolazi svake godine.

No, to je još uvijek jako daleko od rizika koje munje predstavljaju u zemljama na nekim drugim kontinentima i klimatskim zonama. Nezahvalno prvo mjesto prema broju smrtnih slučajeva drži Zimbabve s 20 smrtnih slučajeva od udara munje na milijun stanovnika, što znači oko 250 žrtava godišnje.

Područje gdje su oluje, munje i gromovi najčešći nalazi se na sjeveroistoku Venezuele, uz ušće rijeke Catatumbo. Tamo godišnje zabilježe 200 olujnih dana, s olujama koje traju desetak sati i izazovu 250 gromova svaki sat.

Najsigurnije mjesto za čovjeka koji se nađe u oluji na otvorenom je automobil jer će eventualni udar munje u nekoliko sekundi s mokre karoserije otići u zemlju, a najopasnije je biti na otvorenom u blizini drveća, kaže Berkopec.

Što se tiče oluja na moru i munja koji udare u morsku površinu, munje ne prijete kupačima jer se oni povuku s plaže zbog kiše ili zahlađenja, ali je drukčije naprimjer sa surferima jer im odgovara vjetar koji redovno prati oluje.

Surfer se drži za luk koji je na dasci pričvršćen za jedro i sve je mokro, pa će pri udaru većina elektriciteta otići kroz neoprensko odijelo surfera mimo vitalnih organa, ali može doći do stresa miišića i onesvješćivanja koja su u moru opasna, a takvih je slučajeva već bilo, upozorava Berkopec.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Reci što misliš!