Vijesti / Automobilizam

KREĆU ZABRANE Dizelaši stariji od tri godine zabranjeni u srcu Hamburga

KREĆU ZABRANE Dizelaši stariji od tri godine zabranjeni u srcu Hamburga

Hamburg je prvi grad u Njemačkoj koji će od 31. svibnja zabraniti vožnju dizelskih auta proizvedenih prije 2015. u najzagađenijim dijelovima grada u kojima su emisije NO2 (dušikov dioksid) iznad graničnih vrijednosti.

Zabrana u središtu grada
Radi se o svim automobilima i kamionima koji ne zadovoljavaju ekološku normu Euro6, a bit će im zabranjeno voziti dvjema prometnicama u središtu grada u ukupnoj dužini od 2,3 kilometra u četvrti Altona-Nord.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prometni znakovi o zabrani već su postavljeni, a nova odredba gradskih vlasti Hamburga koja se temelji na presudi njemačkog saveznog upravnog suda iz veljače, kojom se omogućuje gradovima da autonomno zabranjuju vožnju starijim dizelašima na područjima gdje štetni plinovi prelaze granične vrijednosti, pogodit će 168.000 dizelaša registriranih u Hamburgu te sve dizelaše do norme Euro6 koji dolaze u Hamburg.

Zabrana se odnosi i na kamione, a ne odnosi se na vozila hitne i odvoz smeća te stanovnike tih ulica. Na jednoj prometnici dugoj 1,6 km bit će zabranjen promet starijim dizel kamionima, ali zasad ne i autima.

Oko 12 milijuna dizelaša
U Njemačkoj je, prema prošlogodišnjim mjerenjima, 70-ak gradova čiji pojedini dijelovi imaju prekoračenje graničnih vrijednosti NO2. Među najugroženijima su prometnice Landshuter Allee u Münchenu i Neckartor u Stuttgartu, a među najzagađenijima su i dijelovi Kölna, Düsseldorfa i Kiela. Stoga se očekuje da bi ti gradovi uskoro mogli slijediti primjer Hamburga. U Njemačkoj je registrirano oko 15 milijuna dizelaša, od čega oko 12 milijuna ne zadovoljava normu Euro6.

 

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci