KAZNE ZA ‘ŠVERCANJE’ na autocesti od 2000 od 10.000 kuna

Vozači koji se voze autocestama u Hrvatskoj, a ne plate cestarinu zasad zbog toga ne mogu prekršajno odgovarati. Oni koje, na primjer, Hrvatske autoceste uhvate u švercanju dobivaju samo ugovorne kazne. A ta se kazna naplaćuje u visini dvostrukog iznosa cestarine za najdužu relaciju i odgovarajuću skupinu vozila od mjesta izlaza s autoceste.

No, kad stupe na snagu nove izmjene i dopune Zakona o cestama, koje su trenutačno u javnoj raspravi, oni koji se budu švercali na autocesti i budu uhvaćeni platit će prekršajnu kaznu od 2000 do 10.000 kuna.

U sadašnjem Zakonu cestama propisan je samo prekršaj i kazna za slučajeve koje se odnose na zlouporabe isprave kojom osoba s invaliditetom ostvaruje pravo da ne plaća cestarinu. Izmjenama zakona prekršajne odredbe i kazne proširuju se na sve vozače koji ne plate cestarinu.

HAC inače ugovornu kaznu za odbjegla vozila koja su evidentirana na ulazu na autocestu, a izbjegla su plaćanje cestarine na izlazu s autoceste naplaćuje tako da zatraži podatke o vlasniku vozila u nadležnoj policijskoj upravi, a kada dobiju te podatke, pošalju mu račun. Ako se pak radi o vozilima s ENC uređajem, ugovorna kazna naplaćuje se terećenjem ENC pretplatnog računa.

Uvođenjem prekršajnih odredbi, ti će vozači u državni proračun zbog švercanja plaćati dodatnu globu. U obrazloženju izmjena i dopuna Zakona o cestama navodi se da članice EU koje naplaćuju korištenje autocesta u nacionalnim propisima imaju ugrađene prekršajne odredbe za neplaćanje cestarine, primjerice Slovenija, Španjolska, Portugal, Italija i Francuska, te prema hrvatskim sudovima, temeljem propisa EU i hrvatskog Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, pokreću postupak za priznanje i izvršenje odluka njihovih prekršajnih tijela u odnosu na državljane RH zbog neplaćanja cestarine.

Izmjenama zakona propisuje se i da su vozila hitnih službi i s pravom prednosti (policija, vatrogasci…) oslobođena plaćanja cestarine, što dosad taj zakon nije regulirao pa ta vozila trenutno ne plaćaju cestarinu na temelju prakse nastale temeljem bivšeg Zakona o javnim cestama. Prema novom zakonu ta će vozila morati imati ENC uređaje. U praksi u EU cestarina se ne naplaćuje za policijska i vatrogasna vozila te vozila hitne pomoći, koja su prepoznatljiva vizualnog identiteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije