Vijesti / Automobilizam

ODSTRANITE TRAGOVE zime sa svog automobila

ODSTRANITE TRAGOVE zime sa svog automobila

Još je jedna zima za nama, no uobičajena kombinacija soli, vlage, snijega i leda, osim na cestama, vrlo je vjerojatno ostavila i posljedice na vašem automobilu. Možda ih trenutno ne vidite, no ako ih zanemarite, one bi vas s vremenom mogle skupo stajati. Vlaga zadire u svaki nezaštićeni urez, sol nagriza podnicu, blatobrane i svaku drugu limenu površinu s kojom stupi u kontakt, a kamenčići prijete vjetrobranskom staklu i laku poklopca motora.

Tu su još brojne druge zimske zamke, a ususret proljeću svakako vam preporučujemo temeljito vanjsko čišćenje, s naglaskom na najmanje vidljivo, a najosjetljivije područje vašeg automobila – podnicu. Uslugu podnog pranja nude sve moderne automatske praonice kao dio neke od opcija vanjskog pranja. Nakon temeljitog vanjskog čišćenja, stručnjaci savjetuju temeljit pregled limarije.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Obratite pažnju na svaku dublju ogrebotinu ili oštećenje u laku, a osobito na rupice uzrokovane kamenčićima. Bacite pogled i na vjetrobransko staklo, koje kamenčići također mogu oštetiti. Sve eventualne rupice, koliko god male bile, na vrijeme popravite kod ovlaštenog stručnjaka.

Iz više je razloga preporučljivo temeljito pregledati podnicu automobila za što će vam biti potrebna dizalica i dobrodošao dodatan par očiju lokalnog mehaničara. Ako sami niste velik stručnjak za automobile, zamolite mehaničara da pažljivo pregleda čitavu podnicu i svaki dio ovjesa, kako biste se uvjerili da je svaki element ispravan i siguran za daljnju vožnju.

Jednako je važno da provjerite je li svaka zaštitna plastika na mjestu jer se one zimi mogu oštetiti ili u cijelosti otkinuti, a da vlasnik automobila toga uopće nije svjestan. S obzirom na to da, među ostalim, služe za zaštitu podvozja od negativnog utjecaja prljavštine, vode i soli s površine ceste, ako neke od njih nedostaju, svakako ih zamijenite novima.

Ustanovite li oštećenja na limariji, podnici ili dijelovima ovjesa, nemojte dugo čekati – potražite kvalitetnog limara i uložite novac u popravke.

Pravovremenim saniranjem potrošit ćete manje novca nego da odugovlačite, jer svaki znatnije oštećen dio limarije kad-tad će početi hrđati, a tada ćete s prolaskom vremena i novih zima imati sve veći problem i trošak popravka.

Ove dijelove automobila pregledajte i (po potrebi) popravite:

Blatobrani
Najosjetljiviji dio limarije svakog automobila - blatobrani - tijekom cijele su godine, a ponajviše zimi, izloženi prljavštini, vodi, soli, kamenčićima... Premda većina modernih automobila ima do 12 godina jamstva na prohrđavanje, obratite pažnju na stanje blatobrana nakon vožnje zimi i, po potrebi, sanirajte oštećenja.

Pragovi
Poput blatobrana, pragovi također mogu biti posebno osjetljivi na sol, vlagu i ostale zimske nedaće, no ako na vrijeme primijetite i popravite eventualna oštećenja, problema nema. Pragovi se najčešće oštećuju prilikom pokušaja parkiranja uz visoke rubnjake. Nije ih moguće zamijeniti, već ih limar treba popraviti.

Poklopac motora
Imate li običaj ne držati dovoljan razmak od vozila ispred, vjerojatno ste tijekom zime više puta čuli specifičan zvuk udarca kamenčića u staklo ili lim automobila. Ako na vjetrobranu ili poklopcu motora nastane rupica, savjetujemo da ju čim prije popravite - one, naime, imaju običaj širiti se, što povećava trošak popravka.

Zaštitne plastike
Igraju važnu ulogu u zaštiti podvozja, donjeg dijela motora i drugih dijelova od vanjskih utjecaja poput vlage, vode i soli, no tijekom zimskih mjeseci, a ponajprije kada su ceste prekrivene snijegom, može doći do njihova oštećenja i otpadanja. Ako ustanovite da dio plastika nedostaje, svakako ih zamijenite novima.

Ovjes
Dijelovi ovjesa su vrlo trajni i izdržljivi, no vožnja u zimskim uvjetima može utjecati na manje elemente, poput manžeta i selena. Ako su dotrajali, zamijenite ih novima. Na ovjes ne utječu sol, voda i niske temperature, koliko udarne rupe koje se pojavljuju njihovim utjecajem, stoga ih, kada je moguće, izbjegavajte.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci