Vijesti / Automobilizam

Za dva mjeseca nam stižu nove registarske tablice?

Za dva mjeseca nam stižu nove registarske tablice?

Od Nove godine, kako neslužbeno doznajemo, u primjenu bi trebale stići nove registarske pločice za motorna vozila s oznakama Europske unije.

Prvotni rok za primjenu novih tablica bio je 1. srpnja, ali on je zbog peripetija nakon natječaja prolongiran.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Podsjetimo, u tri nagrađena izvedbena rješenja nije bilo hrvatskog grba koji policija nije zahtijevala prije natječaja, ali se naknadno predomislila.

U sve se uplela politika, nakon što je HDZ kritizirao izbacivanje grba s tablica, vladajući su popustili i inzistirali da dizajneri promijene svoja rješenja i uklope grb u nove registracije.

Kako se MUP nije uspio dogovoriti s autorima prvo i drugonagrađenog rješenja, odabrano je treće riječkog arhitekta Gordana Resana.

– Nije točno da su prvi i drugi odustali zbog toga što nisu htjeli mijenjati dizajn. Oni su pokušali izraditi potrebne alate, ali nisu uspjeli. To je tehnički zahtjevno, a mi smo bili sposobni to učiniti.

Sve alate za izradu tablica i obradu lima sa svim detaljima za izradu naljepnica i brojeva s novim dizajnom uspjeli smo nedavno završiti i predali smo ih MUP-u. Sada je na njima da krenu u tehničku izradu prešanja i otiskivanja novih tablica – rekao nam je Resan.

Nove će registracije sadržavati europski logo, odnosno oznaku EU i međunarodnu oznaku države HR na lijevoj strani pločice, slovnu oznaku registracijskog područja, brojčano-slovnu oznaku te grb Republike Hrvatske na desnoj strani pločice – kažu u MUP-u.

– Naš font slova iz natječaja, koji je bio preuzet s njemačkih tablica, promijenili smo i bit će vrlo sličan fontu na sadašnjim tablicama. Bez oštrih rubova, jer je to bio zahtjev strojarskih inženjera kako bi otisak na lim bio što trajniji i vidljiviji – kaže Resan.

Budući da će nove tablice imati oznaku EU, za putovanje izvan Hrvatske naši vozači više neće više biti obvezni imati naljepnicu HR propisanog elipsastog oblika na stražnjem kraju vozila.

Bez obzira na to što će nove tablice imati i nove elemente, za vozače ne bi trebale znatnije poskupjeti.

Sadašnja je cijena 76 kuna, a vozači, prema tvrdnjama iz MUP-a, neće imati ni obvezu mijenjati sadašnje tablice, što bi moglo izazvati prilično šarenilo tablica na našim cestama.

Prema ranijem prijedlogu MUP-a, oznake registracijskog područja po novom će imati 128 gradova umjesto dosadašnja 34 grada.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci