PRANJE VOZILA sredstvom za suđe, da ili ne?

Sredstva za ručno pranje automobila koriste se za učinkovito pranje automobila, odnosno uklanjanje prljavštine poput prašine, masnoće, ostataka insekata i sl. Važno je smanjiti svojstvo vode koje se zove površinska napetost.

Za to se upotrebljavaju tvari surfaktanti ili tenzidi, koje su na deklaraciji navedene kao anionske ili neionske površinski aktivne tvari. Ti spojevi pomažu vodi u čišćenju smanjujući njenu površinsku napetost. Molekule vode su jako dobro povezane, pa ne prodiru u nečistoću i ne razgrađuju je. Tenzidi razmiču molekule pa voda ulazi u nečistoću i uklanja je s laka automobila.

Za čišćenje su puno prihvatljiviji neionski tenzidi. Oni se lakše aktiviraju, tj. učinkovitiji su u tvrdoj vodi, koja je puna soli kalcija i magnezija, kakva je najčešće kod nas. Kod većine ovih proizvoda preporuka je da se proizvod prije uporabe razrijedi u određenom omjeru s vodom, pa se toga treba i pridržavati. To je važno zbog učinkovitosti proizvoda i sigurnosti za korisnika i za okoliš.

U slučaju izravnoga kontakta sa sredstvom, odmah nakon korištenja treba oprati ruke, a još je bolje, kao što se preporučuje, prilikom ručnog pranja nositi rukavice. Posebno to vrijedi za ljude s osjetljivom i oštećenom kožom. Ovog pravila treba se pridržavati uvijek u kontaktu s tenzidima jer i s ljudske kože ispiru prirodno prisutne masnoće, što isušuje ruke te ih ostavlja izloženim za lakši prolazak kemikalija i bakterija.

Sredstva za pranje automobila sadrže i mirise, kako bi pranje bilo ugodnije, a mogu sadržavati konzervanse. Oni su isti kao konzervansi u tekućim deterdžentima za pranje posuđa. Važno je naglasiti da su ovi sastojci pod nadzorom i sigurni su ako se proizvod upotrebljava na ispravan način, prema uputama za uporabu.

Iako postoje mnoge dvojbe o pranju auta tekućim deterdžentima za pranje posuđa, šamponima za kosu i sličnim proizvodima, ne postoji jednostavan odgovor je li to u redu. Prema deklaracijama koje smo proučili, sastojci proizvoda namijenjenih čišćenju vozila uvelike su slični onima koji se inače nalaze u deterdžentima za kućanstvo, primjerice deterdžentima za pranje posuđa.

Kako bi se izbjegla mogućnost pogreške, valja uvijek koristiti specijalizirana sredstva za pranje jer smo na taj način najbolje zaštićeni kao potrošači. Stoga se u slučaju neželjenih učinaka, primjerice na lak vozila, možemo požaliti točno onome proizvođaču čiji smo proizvod stvarno i koristili, piše portal 24sata.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@varazdinski.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije