Vijesti / Automobilizam

BUDITE STRPLJIVI I ovaj vikend se očekuju gužve

BUDITE STRPLJIVI I ovaj vikend se očekuju gužve

Protekli vikend, bio je samo uvod u ono što nas čeka svaki sljedeći vikend, sve do pred kraj kolovoza. Ovog vikenda očekujemo veći broj turista dijela Nizozemske, Švicarske i Njemačke zbog početka godišnjih odmora na tim područjima, a prema prognozi DHMZ-a, očekuje nas još jedan toplinski val.

Od petka, 7. srpnja, počinju gužve u poslijepodnevnim satima uglavnom u smjeru juga, odnosno istoka. Tijekom subote, 8. srpnja očekuju nas cjelodnevne gužve na svim važnijim cestovnim pravcima, a najveći pritisak vozila i najgušći promet očekuje se u ranim jutarnjim satima (od 4-12 sati). Nedjelja, 9. srpnja, dan je kad će također biti gust promet, uglavnom u smjeru unutrašnjosti i zapadnoeuropskih država.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Najgušći promet ponovno se očekuje:
-
na zagrebačkoj obilaznici (A3) iz smjera Jankomira ili Buzina prema naplatnoj postaji Lučko;
- na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Kaštel, Rupa, Pasjak), Mađarskom (Goričan), Srbijom (Bajakovo) i Bosnom i Hercegovinom (Stara Gradiška, Slavonski Brod, Maljevac, Županja, Metković) i Crnom Gorom (Karasovići);
- na autocestama A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb, između Lučkog i čvora Bosiljevo 2 (oba smjera);
-na Istarskom ipsilonu (prema GP-ima Kaštel i Plovanija);
- u trajektnim pristaništima prema otocima Cres, Rab, Pag, kao i u trajektnim lukama Zadru i Splitu;
- u turističkim središtima na našoj obali.

Savjeti HAK-a
Ponovno nas čekaju temperature iznad 30 stupnjeva koje će nam dodatno otežavati ionako teška čekanja u kolonama na putu prema moru. Kako bismo sebi olakšali putovanje važno je ponijeti dovoljnu količinu tekućine (najbolje vode ili negaziranih sokova), odmoriti se i redovito zaustavljati, pravilno regulirati klima uređaj u vozilu, dobro se informirati, uživati u odlasku na odmor.

Osim ovih činjenica ne smijemo zaboraviti našeg limenog ljubimca kojeg moramo pripremiti za vožnju tijekom ljeta, odnosno kad njime odlazimo na duže putovanje.

U slučaju da ipak imate problema s vozilom, HAK-ovi mehaničari i vozači vučnih službi dežuraju danonoćno, a pozivom na 1987, svaki vozač u nevolji dobit će pomoć na cesti u slučaju kvara vozila.

Najčešći kvarovi zbog kojih HAK-ovi mehaničari izlaze na teren su sljedeći:
- pregrijavanje motora zbog visokih vanjskih temperatura i povećanog opterećenja motora;
- otkazivanje sustava punjenja električnom energijom (alternator), zbog povećane potrošnje energije (klima, ventilacija, svjetla...);
- pregrijavanje kvačila zbog uvjeta i načina vožnje;
- pregrijavanje kočnica zbog učestalog kočenja u koloni, pogotovo ako vozilo vuče prikolicu;
- greškom utočeno pogrešno gorivo;
- zaključani ključevi u vozilu
- mehanička oštećenja pogonskih osovina (ležajeva) i ovjesa vozila.

Izvor: HAK.hr      

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci