Vijesti / Automobilizam

DOKAZANO U PRAKSI Činjenice o prljavom automobilu

DOKAZANO U PRAKSI Činjenice o prljavom automobilu

Sigurno ste čuli poznatu izreku da stanje automobila mnogo govori o vlasniku, a istina nije daleko od toga. Možda većina još i brine o mehaničkom stanju automobila, ima li motor dovoljno ulja i u kakvom su stanju kočnice, no kako automobil izgleda izvana, u smislu je li prljav ili čist, već postaje predmetom rasprave. Svi glancamo automobile dok su novi, a već nakon koje godine ta navika spada na svega nekoliko puta godišnje.

Prljav automobil troši više goriva i ujedno je podobniji mehaničkim kvarovima, što je dokazano u praksi! Stoga pranje automobila shvatite vrlo ozbiljno, a portal dnevnik.hr savjetuje kako ćete najbrže i najbolje dovesti svoj automobil u blistavo stanje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pritom vrijedi da sve to možete napraviti sami, čak i ako nemate dovoljno iskustva u tome! A vaš trud isplatit će se najkasnije kod prodaje automobila. Naime, automobili koji su redovito njegovani, vrijede više. Jednostavno pratite naše upute. Automobil možete jednako dobro oprati u kućnoj radinosti, u svom dvorištu najjednostavnijim crijevom za vodu, koristeći se pritom ne nužno skupim kemikalijama.

Ili, kao alternativu ovome što mi preferiramo, koristite se samoposlužnim autopraonicama u kasnim večernjim satima, kada nikoga nema i možete se na miru posvetiti svom automobilu, kao da ste kod kuće.

Podvozje
Visokotlačnim peračem isprat ćete nagrizajuću zimsku i ostalu prljavštinu s karoserije. Na pragovima i podvozju nakuplja se osobito mnogo soli. Međutim, budite oprezni jer voda izlazi iz crijeva pod vrlo snažnim pritiskom, stoga pazite na razmak.

Blatobrani
Ovdje se skriva sva prljavština, temeljito ih očistite. Zavuče li se prljavština ispod maske, lako se počinje stvarati hrđa i morat ćete platiti skupe popravke.

Karoserija
Nakon pranja pjenom dobro isperite ostatke šampona na laku. Zatim prebrišite krpom kako biste izbjegli ružne mrlje od vode.

Skrivena prljavština
Nakon pranja ručno očistite skrivena mjesta poput okvira vrata. Padne li vam pritom spužva na pod, temeljito je isperite jer biste u protivnom mogli ogrebati lak.

Kotači
Bilo aluminijski bilo čelični, posebna će sredstva za čišćenje naplataka ukloniti i najtvrdokorniju prljavštinu. Savjet: upotrebljavajte sredstva za čišćenje bez kiseline i svakako se pridržavajte vremena djelovanja sredstava.

Unutrašnjost
Dobro usišite prljavštinu u prostoru za noge, na sjedalima i u prtljažniku. Imate li kožnata sjedala, očistite ih sredstvom za čišćenje kože i premažite sredstvom za njegu kože. Savjet: uvijek najprije testirajte sredstvo na skrivenom mjestu kako biste provjerili kompatibilnost s materijalom.

Prozori
Sva stakla očistite sredstvom za čišćenje stakala. Vlaga u kombinaciji s prašinom može stvoriti opasan, tanak sloj koji može zaslijepiti vozača u ključnom trenutku. Politura za plastiku pobrinut će se za jasan pogled kroz stražnji prozor kabrioleta.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci