Vijesti / Automobilizam

ZIMSKE GUME NA TESTU Najbolje ne mora biti najskuplje

ZIMSKE GUME NA TESTU Najbolje ne mora biti najskuplje

Test koji je ugledni njemački ADAC proveo u suradnji s partnerskim europskim autoklubovima, između ostalog i našim HAK-om, donio je pomalo neočekivane rezultate. I dok su neke cijenjene marke i njihovi modeli koji su vrlo razvikani i odlično prodavani zauzeli mjesta pri začelju, pri samom vrhu imamo nekoliko guma manje poznatih, pa čak i gotovo nepoznatih proizvođača. Testirane su gume u dvije dimenzije, 195/65 R15 T, za gradske i kompaktne automobile, te 215/65 R16 H, za male i kompaktne SUV-ove.

Najveće negativno iznenađenje je loš plasman vjerojatno najpoznatije zimske gume, novog Michelina Alpin 5, u kategoriji guma širine 195. Ova guma se pokazala osjetno lošijom od prosjeka na snijegu, no ni na mokroj podlozi nije bila među boljima. Sava, koja je jedna od najprodavanijih marki guma u Hrvatskoj, također nije briljirala. Njihov model Eskimo S3+ u istoj toj kategoriji zauzeo je pretposljednje mjesto zbog lošijih karakteristika na suhoj cesti. Ipak, valja naglasiti da obje navedene gume, kao i ostali modeli sa začelja poretka u kategoriji širine 195, nisu pali na testu nego su ukupno gledano ocijenjeni kao zadovoljavajući.

I dok model Continentala na samom vrhu već postaje tradicija u ovim testovima, ugodno iznenađenje priuštili su Kleber i Esa Tecar, čije gume su pored Continentala jedine zaslužile ocjenu dobar. I dok se testirani model Klebera još može relativno lako kupiti u Hrvatskoj, da biste kod nas pronašli gume Esa Tecar, trebate se dobro potruditi. Zbog toga i cijena ovog modela nije tako povoljna kao u Njemačkoj, gdje je oko 20% jeftiniji od Continentala. Najbolji odnos dobivenog i uloženog u ovoj kategoriji nudi Vredestein Snowtrac 5, sa solidnim ocjenama i jednom od najnižih cijena na testu, piše portal 24sata.hr.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U kategoriji guma širine 215 samo je jedan model ocijenjen kao dobar, a to je Dunlopov Winter Sport 5. Najbolji odnos cijene i kvalitete u ovoj kategoriji uvjerljivo nudi Sava Eskimo HP2, s ocjenama koje su malo iznad prosjeka i cijenom koja je 30% niža od cijena najboljih modela ove dimenzije. U ovoj kategoriji nalazimo i jedinu gumu koja nije prošla ne testu. Nankang Snow SV-2 vrlo je loš na mokrom i na snijegu te je zbog toga dobio ocjenu nedovoljan.

Testirane su ukupno 32 gume, 16 po dimenziji, a zbog ograničenog prostora u našim tablicama su prikazani najbolji, najlošiji i modeli koji su najzanimljiviji kupcima zbog odnosa uloženog i dobivenog. Ocjenjivanje je prema njemačkom principu, gdje je 1 najbolja moguća ocjena a 6 najlošija.

Najgledaniji video

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!