Vijesti / Automobilizam

MUP ODLUČIO Nabavljaju blindirane limuzine, platit ćemo ih 12 milijuna kuna

MUP ODLUČIO Nabavljaju blindirane limuzine, platit ćemo ih 12 milijuna kuna

Gotov je natječaj koji je raspisalo Ministarstvo unutarnjih poslova za blindiranim limuzinama koje ćemo platiti 12 milijuna kuna. MUP je u ponedjeljak u Narodnim novinama objavio da će kupiti limuzine od tvrtke Star Import koja se javila na natječaj.

Gotovo 12 milijuna kuna
Te limuzine, kako stoji u odluci o odabiru, koštaju 9.255.543,75 kn (devet milijuna dvjesto pedeset pet tisuća, petsto četrdeset tri kune i sedamdeset lipa), odnosno, s uračunatim PDV-om, porezni obveznici će dva automobila platiti 11.968.169,69 kn (jedanaest milijuna devetsto šezdeset osam tisuća, sto šezdeset devet kuna i šezdeset devet lipa).

U odluci o odabiru stoji kako je ponuda odabranog ponuditelja Star Import d.o.o. izrađena u skladu sa svim zahtjevima Naručitelja, dokumentacijom o nabavi i uputama ponuditeljima u otvorenom postupku javne nabave.

Limuzine s nosačima strojnica
Podsjetimo, MUP je raspisao natječaj za dva osobna vozilo visoke klase s balističkom zaštitom za prijevoz VIP osoba. Procijenjena vrijednost tih automobila je 10.400.000 (deset milijuna četiristo tisuća) kuna bez PDV-a, odnosno 13.000.000 (trinaest milijuna) kuna s uračunatim PDV-om. Limuzine za VIP osobe, između ostalog, imat će nosač strojnog naoružanja u kabini vozila.

U tehničkoj specifikaciji navedeni su tehnički zahtjevi za ova dva automobila. Tako u zahtjevima stoji da snaga vozila mora iznositi minimalno 350 kW, odnosno 469,36 KS. Osim što mora imati gotovo 470 KS, vozilo će imati dužinu od minimalno 5,2 metra, s međuosovinskim razmakom 3,1 metar. Pod obveznom opremom navedeni su i zahtjevi za limuzine visoke klase kao što je automatska klima u minimalno trima zonama, hladnjak u stražnjem sjedalu putničke kabine, multimedijalni paket koji uključuje radio uređaj, ozvučenje, navigaciju i USB priključak.

Specijalna oprema
Pod specijalnom opremom navedena je balistička zaštita koja iznosi minimalno CEN 6/7 ili minimalno VR9, sustav za samostalno gašenje požara vozila, specijalni pneumatici i naplatci koji omogućuju kretanje bez tlaka, sustav za nužni izlaz iz vozila, hidraulički pogon sigurnosnog stakla na svim vratima, senzor za suzavac, sustav komprimiranog zraka u putničkom prostoru, nosač strojnog naoružanja u kabini vozila, prekidač za hitno otvaranje prtljažnika, dodatno zaključavanje prtljažnika te nosači zastavica u prednjim blatobranima. Zahtijeva se i crna metalik boja.

Vozač će morati provesti obuku na vozilu isporučitelja istih ili sličnih karakteristika uz izdavanje potvrde o provedenoj obuci. Kompletan trošak obuke (poligon, vozilo, prevoditelj na hrvatski jezik, smještaj, prijevoz i sl.) snosit će isporučitelj vozila.

Limuzine za najčuvanije osobe u državi
Kako smatraju stručnjaci s kojima smo razgovarali, najbolje predispozicije za ove automobile ima Mercedesov model iz S Guard obitelji, jedno od najsigurnijih vozila koja postoje.

Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, rekao je u razgovoru za Index.hr da se ovakva vozila naručuju za dvije najčuvanije osobe u zemlji, predsjednicu i premijera. Ali ne samo za njih.

'Ja pretpostavljam da je to za dvije najštićenije osobe u Hrvatskoj, predsjednicu i premijera. Oni bi to koristili, ali ne svaki dan. Ta vozila se koriste kada dolaze strani državnici, oni zahtijevaju takvu vrstu zaštite. Oni ne mogu dovlačiti svoja vozila, ali njihove sigurnosne službe traže takvu razinu zaštite', rekao je Cvrtila u razgovoru za Index.

'Nije to samo za domaće korisnike, da tako kažemo, to je za sve strane državnike koji dolaze, a koji iz određenih razloga traže takvu vrstu zaštite. To ništa nije uobičajeno, takve limuzine imaju i druge zemlje', rekao nam je Cvrtila.

Kolinda, Plenković i Njonjo se ne žele voziti u njima
Međutim, predsjednica Republike, predsjednik sabora i predsjednik vlade izjavili su da ne žele koristiti skupocjene blindirane limuzine koje namjerava kupiti Ministarstvo unutarnjih poslova. Nakon što je objavljeno da MUP želi za 13 milijuna kuna kupiti dva blindirana automobila s izuzetno visokom zaštite, Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Kolinda Grabar Kitarović, kao najštićenije osobe u državi, izvijestili su da njima takva zaštita ne treba i da je ne namjeravaju koristiti.

Najgledanija galerija

Izdvojeno

Vezani članci

Reci što misliš!