Vijesti / Automobilizam

KONAČNO JEFTINIJI RABLJENI Od nove godine trošarina manja 50 posto

KONAČNO JEFTINIJI RABLJENI Od nove godine trošarina manja 50 posto

Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o posebnom porezu na motorna vozila, slijedom čega bi od iduće godine trebala pojeftiniti rabljena vozila. Očekuje se manji prihod od trošarina oko 100 milijuna kuna.

Sam zakon uređuje dva porezna oblika - posebni porez na motorna vozila (trošarine) i posebni porez na stjecanje rabljenih motornih vozila. Slijedom izmjena, trošarina na stjecanje rabljenih vozila, zamjenjuje se upravnom pristojbom koja će se plaćati kod registracije, a koja će od 1. siječnja 2018. biti 50 posto niža u odnosu na sadašnju.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upravna će se pristojba plaćati u tijelu nadležnom za registraciju vozila, obračunavati temeljem starosti vozila, odnosno godine proizvodnje i snage motora, a visinu će joj odrediti uredba koja se tek treba donijeti.

Promjena vlasništva nad rabljenim vozilom sada uključuje najmanje četiri koraka na tri adrese, ovjeru potpisa na kupoprodajnom ugovoru kod javnog bilježnika, koji se potom predaje Poreznoj upravi koja izdaje rješenje o razrezu poreza koji se plaća u pošti, a potom policija obavlja prijenos vlasništva.

Prema podacima Ministarstva financija, u 2016. bilo je oko 210 tisuća slučajeva oporezivanja odnosno izdanih rješenja s osnove trošarina na promet rabljenih vozila, a prihod s tog naslova iznosio je 194 milijuna.

Da bi izglasovane izmjene trebale donijeti manji trošak poreznim obveznicima potvrđuje projekcija da bi prihod od trošarina trebao biti manji za oko 100 milijuna kuna, dakle gotovo se prepolovljuje, piše portal 24sata.hr.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video


Vezani članci